Letošní české finále mistrovství v grilování mělo parametry otevřené mezinárodní soutěže s účastí zahraničních týmů. Titul "Mezinárodní mistr ČR v grilování 2009“, o který bojovali české i zahraniční týmy, se v naší domovině neudržel, získal jej špičkový grilovací tým z Německa Hutthurmek braerei.

"Grilmánie je opravdu unikátní gastronomickou akcí a pro mě, jakožto člověka, pro kterého je grilování hobby, je to skvělá záležitost. Přiznávám ale, že po té grilovací tour po celé republice pak chvíli gril nemusím vidět," zavtipkoval hlavní moderátor akce Martin Zounar.

Takto vypadaly grilované pokrmy vítězného týmu.

:. Takto vypadaly grilované pokrmy vítězného týmu. FOTO: archiv Grilmánie

O vítězích rozhodovala porota složená z odborníků v oblasti gastronomie, na její činnost a na celou soutěž ještě dohlížela Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Mezinárodní standardy pro soutěže v grilování kontroloval první muž světového grilování - prezident Světové grilovací asociace Rolf Zubler.

V rámci českého finále Globus Grilmánie 2009 se umístily za vítězným týmem United Steaks z Hoděšovic u Hradce Králové vítěz libereckého kola Many Team a na třetím místě skončily překvapivě ženy – grilovací tým Texasanky z Moravy.

Český mistr v grilování 2009 získal vedle zlatého putovního poháru a titulu i zájezd na řecký ostrov Rhodos s Blue Stylem, plynový gril v hodnotě přes 17 tisíc korun a každý člen vítězného týmu si pak vygriloval 10 000 korun v hotovosti.