Hlavní obsah

Zemětřesení je možná odplata za Tibet, řekla Stoneová

Novinky, fia, Novinky, Timesonline.co.uk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/CANNES

Hollywoodská hvězda Sharon Stoneová ohromila Čínu vzpamatovávající se z následků ničivého zemětřesení, které si vyžádalo desítky tisíc životů, svým výrokem, že katastrofa je karmická odplata za politiku Pekingu v Tibetu. Čínská kina už zareagovala bojkotem filmů, ve kterých se Stoneová objevuje.

Článek

"Nelíbí se mi, jak se Číňané chovají k Tibeťanům, protože si nemyslím, že by se měl kdokoliv ke komukoliv chovat takto nepěkně," řekla Stoneová minulý týden přímo na červeném koberci na festivalu v Cannes a připomněla vojenský zásah Číny v tibetské Lhase, který si podle čínských údajů vyžádal nejméně 18 mrtvých, tibetské zdroje uváděly až 150 obětí.

"Přemýšlela jsem, jak bychom se měli postavit k pořádání olympiády, když se Číňané tak nehezky chovají k dalajlámovi, který je mým dobrým přítelem. A pak přišlo tohle zemětřesení a všechny ty věci. Tak jsem si pomyslela, není to karma? Že když se nechováte pěkně, stane se vám něco špatného?" prohlásila slavná herečka.

Oblíbený čínský list Beijing Times citoval zakladatele řetězce kin UME Cineplex Si-juan, který prohlásil, že od nynějška kina nebudou promítat žádný film se Sharon Stoneovou, a to jak na území Číny, tak v Hong Kongu. Poslední film se Stoneovou The Year of Getting to Know Us a další čtyři snímky, kde se má objevit, by měly přijít do kin v roce 2010.

Protesty na internetu

Tisíce čínských uživatelů internetu už vyjádřily své rozhořčení nad absurdním výrokem Stoneové. "Chci, aby se omluvila. Ne pro sebe, ale pro ty mrtvé," uvádí Číňan s přezdívkou Adam ve videu, které koluje po internetu.

Některé čínské webové stránky zveřejnily sekvence fotografií, na kterých je Stoneová "nahoře bez" v afektovaných pózách s neznámým mužem. Doprovází je popisky označující herečku za "zhýralou a nestydatou".

Podle údajů čínských úřadů počet obětí zemětřesení z 12. května dosáhl 67 tisíc. Otřesy zdevastovaly rozsáhlé části čínské provincie S'-čchuan. Nadále se pohřešuje dalších asi 20 tisíc lidí.

Stoenová se proslavila rolí ve filmu Základní instinkt z roku 1992. Herečka, o které se svého času tradovalo, že je obdařena naprůměrným IQ, se v roce 2005 krátce objevila na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám