Hlavní obsah

NASA se připravuje na start raketoplánu Atlantis

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř přesně po půlroce se chystá Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslat do vesmíru raketoplán. V pátek v 19:38 místního času má z floridského Mysu Canaveral odstartovat raketoplán Atlantis, jehož start je odkládán od března z důvodů poškození vnější palivové nádrže i samotného raketoplánu kroupami.

Článek

Atlantis byl po důkladné opravě přepraven znovu na startovací rampu 15. května. Raketoplán má na misi STS -117 odstartovat v noci na sobotu SELČ. Pravděpodobnost dobrého počasí v době startu je 80 procent. Pokud by start z nějakých důvodů musel být odložen, má NASA šanci na reparát až do 18. července, kdy končí startovací okno. Celkově hodlá úřad letos vyslat do vesmíru svůj kosmický koráb čtyřikrát.

Úkolem mise STS-117 je dopravit k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) další část nosníku se slunečními panely a nového člena stále posádky stanice. Clayton Conrad Anderson nahradí v posádce ISS kolegyni Sunitu Williams.

Podrobné informace a zpravodajství z mise raketoplánu nabízí Instantní astronomické noviny. Na jejích stránkách můžete také sledovat start živě prostřednictvím NASA TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám