Hlavní obsah

Nevidomý pilot doletěl z Británie do Austrálie

– SYDNEY

Unikátní výkon se podařil Britu Milesi Hilton-Barberovi. Ač je nevidomý, úspěšně dokončil let v ultralehkém letadle z Londýna do australského Sydney. S navigací mu pomáhali stroje a na let dohlížel i druhý pilot Richard Meredith-Hardy.

Článek

Osmapadesátiletému dobrodruhovi cesta přes půl světa dlouhá 21 725 kilometrů trvala 59 dní. Cestou musel překonávat sněhové bouře, mráz i prudký déšť. Mezipřistání udělal v 21 státech světa. Nakonec v pondělí dosedl na přistávací plochu letiště Bankstown u Sydney.

Otec tří dětí odstartoval z letecké základny Biggin Hill u Londýna 7. března.

"Je to splnění úžasného snu," řekl novinářům šťastný letec po přistání u "protinožců". "Chtěl jsem být pilotem už jako dítě. Teď jsem sice úplně slepý, ale měl jsem tu čest přeletět více jak polovinu světa," dodal.

Hilton-Barber přišel o zrak před 20 lety vinou vrozené vady. Svým letem by chtěl získat nejméně 1,5 miliónu eur (přes 42 miliónů korun) pro charitativní organizaci Seeing is Believing, která se věnuje prevenci před slepotou v rozvojovém světě.

Navzdory svému handicapu Brit již zdolal nejvyšší vrcholy Afriky a Evropy Kilimandžáro respektive Mont Blanc, absolvoval maratony na poušti Gobi a Sahaře a pokusil se dobýt i jižní pól.

Reklama

Výběr článků

Načítám