Hlavní obsah

V USA přežila holčička narozená po 22 týdnech těhotenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Z floridské nemocnice bude propuštěno dítě, které přežilo, ačkoli se narodilo po pouhých 22 týdnech těhotenství matky. Amillia Sonja Taylorová po narození loni v říjnu vážila 284 gramů a měřila 24,13 centimetru.

Článek

Podle porodníků je to první dítě, jež se podařilo uchovat při životě, i když v matčině děloze strávilo míň než 23 týdnů. Za donošené se považují děti narozené po 37 až 40 týdnech těhotenství.

Nebyli jsme moc optimističtí, ale ona nám dokázala, že se mýlíme, řekl o Amillii jeden z porodníků William Smalling.

Dítě mělo dýchací potíže, slabě krvácelo do mozku a mělo také problémy s trávicím traktem. Lékaři se domnívají, že nic z toho by holčičku nemělo ohrožovat z dlouhodobého hlediska. "Dokážeme se vypořádat s plícemi v takovém stavu, ale nejdůležitější je mozek," sdělil Paul Fassbach, který se o holčičku staral od druhého dne jejího života. Vyhlídky dítěte jsou podle něj výborné.

Amillia byla od narození v inkubátoru a dostávala kyslík. Malé dávky kyslíku a léky proti astmatu bude dostávat i nadále. "Bude teď v normální postýlce a bude dostávat normální stravu z lahve," řekl Smalling.

Děvčátko je první dítě Eddieho a Sonji Taylorových. Byla zplozena umělým oplodněním - proto bylo možné přesně určit dobu těhotenství - a narodila se císařským řezem. Teď měří 66 centimetrů a váží dva kilogramy. Fassbach k tomu řekl: "To dítě je odměnou, je to zázrak."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám