Hlavní obsah

V Japonsku nafilmovali archaického žraloka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonští rybáři ulovili v neděli do svých sítí vzácného žraloka límcového, který patří k nejprimitivnějším žralokům a je označován za živoucí fosilii. Žraloka předali zoologům z mořského parku Avašima v Šizuoce jižně jihozápadně od Tokia.

Článek

Rybáři volali, že jim z síti uvízla podivná ryba úhořovitého tvaru, které má ovšem širokou hlavu vyzbrojenou množstvím trojúhelníkovitých zubů v několika řadách.

FOTO: REUTERS/Awashima Marine Park

Mořští zoologové zjistili, že jde o žraloka límcového (Chlamydoselachus anguineus). Má velmi archaický vzhled, který příliš nepřipomíná moderní žraloky s jejich proudnicovým tělem. Na rozdíl od moderních žraloků má také šest žaberních oblouků a ne pět.

Samici žraloka dlouhou skoro dva metry se japonským zoologům podařilo nafilmovat ještě před tím, než uhynula. "Domníváme se, že vyplula k hladině, protože byla nemocná nebo oslabená, protože se dostala do mělkých vod, uvedl odborník na žraloky pracující v parku. Podle něj jsou záběry velmi vzácné. "Tito žraloci žijí v hloubkách od 600 do 1000 metrů, což je hlouběji, než kam se mohou dostat lidé.

Podle některých zoologů je tento žralok spřízněn z devonskou čeledí Cladoselache, jejíž představitelé vládli mořím před 380 milióny lety, někteří však popírají, že by šlo o představitele cladodontů, protože žralok límcový má některé modernější prvky ve stavbě těla. Zkameněliny žralokům podobných Chlamydoselachovi jsou známé z konce druhohor z dob před 80 milióny lety.

Šestižábrý žralok se 300 zuby v několika řadách, které postupně dorůstají se živí jinými žraloky a rejnoky i hlavonožci a také hlubomořskými kostnatými rybami. Foto REUTERS/Awashima Marine Park

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám