Hlavní obsah

Vězni v Jiřicích začali chodit do učiliště

Právo, Radek Plavecký

Dvaačtyřicet vězňů věznice v Jiřicích na Nymbursku usedlo počátkem září poprvé do třídy nového učiliště, které vzniklo přímo v areálu za vysokými ploty a ostnatými dráty. Škola, kterou založil sám bývalý vězeň, by měla odsouzené nasměrovat ke spořádanějšímu životu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vězni v Jiřicích usedli počátkem září do lavic nového učiliště.

Článek

„Jednoznačně mě k založení školy vedla moje vlastní zkušenost. Odsouzeným mužům by to mělo pomoci vrátit se po propuštění do společnosti a mohlo by to nakonec přispět ke snížení recidivy a kriminality,“ řekl zakladatel a ředitel nového učiliště, napravený vězeň Jan Beer.

Vězení ho napravilo

Beera přivedl za mříže podvod z mládí. V roce 1991, kdy mu bylo dvacet, spolu s kamarádem vylákal dotaci 1,5 miliónu korun od končícího Socialistického svazu mládeže a peníze společně roztočili.

K založení školy mě vedla vlastní zkušenost.
Jan Beer, ředitel vězeňské školy

Za podvod záhy dostal devítiletý trest, z něhož si sedm let odseděl. Patří mezi hrstku těch, které věznice napravila. Po propuštění se pustil do studií, po dokončených studiích společenských věd nyní studuje i právo. Do věznice se vrátil ne jako recidivista, ale jako ředitel nového učiliště, z něhož mají vycházet vyučení malíři a lakýrníci.

Pět hodin výuky denně

„Vězni - učňové budou mít denně pět hodin normálních předmětů – češtinu, matematiku, fyziku, chemii či společenské vědy – a budou se ve skupinách střídat s odborným výcvikem,“ uvedl Beer s tím, že škola má pětici pedagogů. Mezi nimi je například publicistka a pedagožka Marie Formáčková.

Změny nastaly kvůli škole i ve věznici, která poskytla učilišti prostory pro výuku. „Všechny studující jsme sestěhovali do jednoho oddílu, protože budou mít podobný režim a dostali některá privilegia, aby se mohli učit,“ ukazoval cely učňů, kde kromě paland a skříněk nechyběly ani židle se stolky, zástupce ředitele věznice Jan Novák.

Do školy mohou chodit i vrazi

V Jiřicích je podle mluvčí věznice Hany Prokopové nyní 723 vězňů, což je bez dvou míst zcela naplněná kapacita. Věznice má ze čtyř typů nápravných zařízení třetí nejpřísnější režim. Vedle podvodníků, zlodějů či mužů neplatících alimenty jsou tady i násilníci a vrazi. Všichni teď mají možnost chodit do školy. Přes přijímačky prošlo zmíněných čtyřicet vězňů.

„Jsem tady za vydírání a zbývají mi ještě tři roky,“ přiznal jeden z učňů. „Mám už průmyslovku, ale chci si vzdělání rozšířit,“ dodával potetovaný muž. Další se přiznal, že až tolik kvůli vzdělávání v lavici nesedí. „Už mám maturitu, ale třeba tohle pomůže, aby mě dřív pustili,“ připustil vězeň, který má za mřížemi zůstat kvůli pokusu o podvod a jiným předchozím deliktům ještě sedm let.

Po propuštění chce do Německa

Další mladší vězeň doufá, že by se díky vyučení řemeslu mohl jako živnostník dostat do zahraničí. „Budeme mít i němčinu, tak bych pak mohl pracovat v Německu nebo Rakousku. Už jsem vyučený, ale tady mě to neuživilo,“ svěřil se mladý muž, který přiznal, že s penězi nevystačil hlavně proto, že je utratil za drogy.

Nakolik se zmíněné vězně a další jejich kolegy podaří vrátit mezi mantinely zákonů, ukáže budoucnost.

„Vyučením si rozšíří kvalifikaci a mají větší šanci na začlenění do života a na pracovním trhu. Nejhorší je, když opouštějí věznici a nemají ani práci, ani bydlení. To se pak vracejí zpátky,“ dodala Hana Prokopová, která ve věznici pracuje jako speciální pedagog.

Reklama

Výběr článků

Načítám