Hlavní obsah

S firemními a půjčenými auty po Evropě jen s plnou mocí

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v evropských zemích má právo žádat při běžné kontrole po řidiči vozidla plnou moc k jeho užívání, pokud není jeho vlastníkem. Vyplývá to z Úmluvy o mezinárodním silničním provozu uzavřené ve Vídni v roce 1968 a týká se to jak aut služebních, tak vypůjčených. Plnou moc dosud policisté v Evropě po řidičích vyžadovali jen výjimečně, ale Polsko v říjnu vyhlásilo, že ji bude u cizinců kontrolovat.

Článek

Pokud ji řidič nebude mít, hrozí mu sankce a auto bude třeba muset i odstavit.

„Již řadu let doporučujeme řidičům, aby u sebe plnou moc k vozidlu při cestách po zahraničí měli, a to ve všech případech, kdy je v technickém průkazu zapsán jako majitel někdo jiný,“ řekl Právu ředitel odboru silniční dopravy ministerstva dopravy Josef Pokorný.

Ostatní státy zatím toto opatření zpravidla neuplatňují. „To ovšem neznamená, že ji policie nemůže vyžadovat,“ vysvětlil Pokorný.

„Víme, že ji policie chtěla na italském venkově nebo v Portugalsku,“ doplnil pro Právo Václav Špička z Autoklubu ČR.

U leasingu stačí malý techničák

Pokud do zahraničí vyjíždíte s vozidlem pořízeným na leasing, neměl by být problém. V takzvaném malém technickém průkazu je totiž uveden klient leasingových společností jako provozovatel vozidla. Někteří lidé však chtějí mít jistotu a o plnou moc nebo souhlas s použitím vozidla v zahraničí žádají.

Leasingové společnosti jsou na tuto alternativu připraveny a potřebný doklad vydají. „Našim klientům poskytujeme na požádání souhlas s použitím vozidla v zahraničí. Vydáváme ho v angličtině, případně v jazyce země, do které chce klient cestovat. Zájem o něj roste především v době prázdnin. Je to standardizovaný formulář a klient jej dostane zdarma,“ řekla Právu ředitelka marketingu a komunikace společnosti Unicredit Leasing Erika Duchanová.

Jak Právu řekl zástupce pro média ČSOB Leasing Jan Dryák, většinou tento doklad zákazníci požadují při výjezdu do severských zemí (Švédsko, Finsko) a také do Ruska.

„Pokud zákazník tento formulář požaduje, vystavíme mu plnou moc v češtině a v angličtině. Například za minulý měsíc jsme vystavili tři plné moci,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám