Hlavní obsah

Odbory chtějí osmiprocentní růst mezd v podnikatelské sféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odbory chtějí na příští rok minimálně osmiprocentní nominální růst mezd v podnikatelské sféře. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Tento požadavek ve stejném pořadu odmítl prezident Hospodářské komory (HK) Petr Kužel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podle našich prognóz to bude někde na hranici dvou procent,“ uvedl Kužel s tím, že hovoří o reálném nárůstu nad rámec inflace. Přesný odhad inflace na příští rok bude mít Česká národní banka v listopadu, podle člena bankovní rady a vrchního ředitele ČNB Pavla Řežábka však bude nižší než čtyři procenta. To znamená, že HK připouští menší než šestiprocentní nominální růst mezd.

„Pokud se týká dvou procent, tak podle mého názoru je to málo, to vyjednávání musí být na vyšší hranici,“ řekl Zavadil. Kužel kontroval vyjádřením, že pokud odbory „nebudou rozumné“, budou letošní mzdová vyjednávání velmi tvrdá. „My musíme velmi velmi vážit, kam investovat,“ řekl Kužel, podle kterého na podnikatele doléhá krize z USA.

Svou obavu z nepřiměřených nároků odborů vyjádřil opatrně i Řežábek. Podle něj by měl výrazný růst mezd negativní vliv na inflaci. „Bojím se nyní velkých vyjednávání, která budou o mzdách, nikoliv toho, že by nákladové ceny příliš rostly,“ řekl. Obecně má podle něj každá centrální banka největší obavu z velkého růstu poptávky.

Letošní inflace na konci roku se očekává ve výši zhruba pět až šest procent, předpokládaný reálný růst mezd bude činit 2,2 procenta, loni to přitom bylo 4,3 procenta. Jak ale připomněl Řežábek, země původní evropské patnáctky vykazují mnohem nižší čísla. V EU15 se letos reálné mzdy zvýší podle předpokladů o 0,5 procenta.

V pořadu přišla řeč i na chystanou novelu zákoníku práce. Ta je nyní ve fázi expertního návrhu. Podle Řežábka je pro pracovní trh klíčové zvýšení flexibility zaměstnanců. Zavadil naopak označil za klíčový moderní pojem flexikurita, za kterým se skrývají kromě flexibility i větší jistoty pro zaměstnance na pracovním trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám