Hlavní obsah

Firmy začnou opatrně nabírat nové zaměstnance

Novinky, kil
Praha

Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že zaměstnavatelé v České republice očekávají ve třetím čtvrtletí letošního roku pomalý nárůst náborových aktivit.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pět procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, tři procenta předpovídají snížení jejich počtu a 91 procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2013 hodnotu dvě procenta.

Pro srovnání, ve druhém čtvrtletí plánoval stejný počet firem zaměstnance propouštět jako nabírat a index byl na nule.

Sezónní sektory jsou zdrženlivé

„Jarní a letní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví a zemědělství. V letošním třetím čtvrtletí budou tyto dva sektory v nabírání nových zaměstnanců zdrženlivější než v předchozích letech. I přes zdrženlivost v náborových plánech, firmy podle průzkumu Manpower nadále těžko hledají řemeslníky, obchodní zástupce, IT specialisty nebo techniky,” řekla Novinkám Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Porovnání podle odvětví

Zaměstnavatelé v osmi z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové aktivity hlásí odvětví Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s Indexem deset procent. Zvýšení počtu pracovních sil dále očekávají zaměstnavatelé v odvětví Ubytování a stravování a Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura, a to o sedm procent.

Negativní vývoj, tedy spíše propouštění, čeká zaměstnance ve dvou odvětvích. Nejhorší situaci na trhu práce hlásí Stavebnictví, kde je Index na úrovni mínus šest procent. Zpracovatelský průmysl pak hlásí Index mínus dvě procenta.

Regionální srovnání v rámci ČR

Globální pohled

Průzkum Manpower ukázal, že ani v globálním měřítku nelze plýtvat optimismem. Nejistota stále snižuje důvěru zaměstnavatelů a v porovnání se stejným obdobím minulého roku se náborové aktivity zpomalí ve většině ze 42 sledovaných zemí a oblastí. Čistý index trhu práce se v meziročním srovnání zlepšil nebo zůstal relativně stabilní pouze v 19 zemích a oblastech.

Z celosvětového hlediska lze očekávat slibný vývoj pouze na Tchaj-wanu, v Brazílii, Panamě, Peru a v Turecku. Oproti tomu nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Irsku a Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám