Hlavní obsah

Firmy loni zakládali nejčastěji třicátníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy loni nejvíce zakládali muži ve věkové kategorii 30 až 39 let. Největší podíl žen mezi majiteli firem je ve věkové kategorii nad 60 let. Vyplývá to z analýzy vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Foto: Profimedia.cz

Z pohledu pohlaví mezi vlastníky firem jednoznačně dominují muži.

Článek

Loni bylo v ČR založeno 26.100 společností s ručením omezeným, nejvíce od předkrizového roku 2007. Tři čtvrtiny z nově vzniklých s.r.o. vlastní fyzické osoby.

Podniká hlavně střední generace

Podnikání v Česku je podle analýzy doménou střední generace a mužů. Majitelé společností s ručením omezeným, které byly založeny v loňském roce, jsou nejčastěji ve věku 30 až 39 let (29,90 procenta), s mírným odstupem následuje věková kategorie 40 až 49 let (25,8 procenta). Podíl mladých podnikatelů do 30 let činil 15,4 procenta, ve věkové kategorii 50 až 59 let šlo o 12,6 procenta a majitelů po šedesátce bylo 6,44 procenta.

Mladí jdou za příležitostmi

Ve srovnání s předchozími lety, kdy Bisnode tyto statistiky sledoval, vzrostl podíl mladší generace mezi majiteli společností s ručením omezeným. "To souvisí hlavně s ekonomickým boomem tuzemské ekonomiky, který nabízí nové podnikatelské příležitosti," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Dvě třetiny podnikatelů jsou muži

Z pohledu pohlaví mezi vlastníky jednoznačně dominují muži. Z téměř 29.000 fyzických osob, které Bisnode eviduje jako majitele společností s ručením omezeným, které vznikly v roce 2015, tvoří téměř dvě třetiny muži.

Podíl žen roste

"Ačkoliv genderové složení majitelů firem je stále nevyvážené, podíl žen se v posledních několika letech zvyšuje. Zajímavé je, že největší zastoupení žen mezi majiteli firem je ve vyšších věkových kategoriích. U vlastníků firem nad 60 let je téměř 40 procent žen a ve věkové kategorii mezi 50 a 59 roky skoro 30 procent. To s velkou pravděpodobností souvisí s obtížnější zaměstnaností osob nad 50 let," uzavřela Štěpánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám