Hlavní obsah

Daleké dojíždění za prací je vrahem manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daleké dojíždění neprospívá zdraví dojíždějícího, ale ani zdraví vztahu. Potvrzuje to disertační práce doktorky Eriky Sandowové z univerzity ve švédském Umeå.

Článek

Podle doktorky Sandowové je nejhorší dojíždění za prací trvající více než 45 minut. Manželství, v nichž jeden či oba partneři tráví dojížděním tolik času, končí totiž mnohem častěji rozvodem.

Dojíždění sice může být motivováno příjmy a kariérním růstem, ale z psychologického hlediska moc prospěšné není. Navíc má prokazatelně negativní vliv na zdraví člověka. Dlouhý čas strávený na cestách zvyšuje míru stresu a zkracuje tu část dne, kdy se můžeme věnovat přátelům a rodině.

O 40 procent vyšší riziko rozvodovosti

„U osob dojíždějících více než 45 minut jedním směrem je riziko rozvodu o 40 procent vyšší ve srovnání s těmi, kteří dojíždějí kratší dobu,“ potvrzuje sociální geografka doktorka Sandowová z univerzity v Umeå.

Přitom dojíždění spíš prospívá mužům, kteří mají vyšší příjmy, ale pro jejich partnerky je situace většinou horší, protože se smiřují s menšími vlastními příjmy a navíc musejí více času věnovat rodině.

Ženy dojíždějících mužů také častěji přijmou méně kvalifikovanou práci blíž rodinnému krbu. Ženy dojíždějící dobu delší než 45 minut pak trpí více psychicky a jsou s povoláním méně spokojené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám