Hlavní obsah

Česko je atraktivní zemí pro práci

Právo, Jakub Svoboda

V globálním žebříčku The Global Talent Competitiveness Index (GTCI), který hodnotí atraktivitu 118 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí, je Česko aktuálně na lichotivém 23. místě.

Foto: Profimedia.cz

Z českých zástupců se mezi nejatraktivnějšími městy světa umístilo Brno, a to na 22. příčce.

Článek

ČR tak v tomto ohledu předčila státy jako Francie, Itálie, Španělsko či sousední Polsko a Slovensko.

Nejatraktivnější zemí světa pro práci je podle žebříčku Švýcarsko, následují Singapur, Velká Británie, USA a Švédsko, vyplývá z výsledků studie, které Právu poskytla personální agentura Adecco.

ČR je Mekkou programátorů

Ve studii GTCI byla letos poprvé sledována i některá světová města. Do první pětice se zařadila Kodaň, Curych, Helsinky, San Francisco a švédský Göteborg.

Z českých měst se na celkové dvaadvacáté příčce umístilo Brno.

Velmi atraktivní je Brno, především pro firmy z oblasti IT a vývoje.
Ondřej Wysoglad, ředitel Adecco ČR

Česko je Mekkou programátorských mozků a tuzemské IT firmy, nejen giganti jako Avast či AVG, ve světě v mnoha oblastech zdatně konkurují velkým nadnárodním společnostem.

Českou obdobou kalifornského Silicon Valley je pak díky dobrým školám, dlouholeté tradici a celkovému zázemí právě jihomoravská metropole.

Nejatraktivnější města
1. Kodaň (Dánsko)2. Curych (Švýcarsko)3. Helsinky (Finsko)4. San Francisco (USA)5. Göteborg (Švédsko)
6. Madrid (Španělsko)7. Paříž (Francie)8. Los Angeles (USA)9. Eindhoven (Nizozemsko)10. Dublin (Irsko)
12. Berlín (Německo)14. New York (USA)15. Vídeň (Rakousko)16. Londýn (Velká Británie)22. Brno (ČR)
23. Hannover (Německo)24. Krakov (Polsko)25. Auckland (Nový Zéland)37. Šanghaj (Čína)
Zdroj: Adecco ČR

„Historicky studentské město stále láká mladé talenty a přispívá k jejich dalšímu rozvoji. Brno je navíc velmi atraktivní pro firmy, a to především z oblasti IT a vývoje,“ sdělil Právu ředitel Adecco ČR Ondřej Wysoglad.

Doplnil, že do pilotního měření byla nicméně zapojena pouze města, která měla k dispozici data odpovídající vstupním požadavkům studie. Proto letos nebyla hodnocena například Praha.

Nejlepší v regionu

V porovnání zemí Češi v rámci jednotlivých kategorií dopadli nejlépe v úrovni odborných a technických dovedností, kde obsadili dokonce pátou příčku. K dobrému umístění přispěla také aktuální síla tuzemské ekonomiky i rostoucí důraz na udržitelný rozvoj. Pozitivně byly podle Wysoglada hodnoceny také předpoklady země pro další rozvoj příznivého podnikatelského prostředí.

„V kategorii států východní a jižní Evropy dosáhlo Česko jednoznačně nejlepších výsledků ve všech sledovaných parametrech. Zároveň však studie poukázala na aspekty, které bude potřeba zlepšit, abychom byli schopni v České republice udržet kvalitní pracovníky a současně přilákat kandidáty z jiných zemí, což je zejména při aktuálním nedostatku pracovníků na trhu naprosto klíčové,“ upozornil Wysoglad.

Žebříček nejatraktivnějších zemí
1. Švýcarsko
2. Singapur
3. Velká Británie
4. USA
5. Švédsko
6. Austrálie
7. Lucembursko
8. Dánsko
9. Finsko
10. Norsko
17. Německo
18. Rakousko
22. Japonsko
23. Česká republika
Zdroj: Adecco ČR

Určité rezervy má Česko podle něj třeba v přizpůsobování politiky zaměstnanosti měnícím se globálním i technologickým podmínkám a zaostává také propojenost významných hráčů soukromého a státního sektoru, kteří by podle studie měli více kooperovat při vytváření politiky vzdělávacích systémů a pracovního trhu.

Celosvětovou studii GTCI vypracovala organizace The Business School for the World ve spolupráci s personální agenturou Adecco Group a singapurským institutem Human Capital Leadership Institute.

Jednotlivé země hodnotily z hlediska podmínek trhu, obchodu a jejich regulace, hospodářského růstu, vzdělávacího systému, politiky zaměstnanosti, provázanosti jednotlivých veřejných i soukromých institucí, životní úrovně a stylu a celkové atraktivity země pro kvalifikované pracovníky.

„Lídry žebříčku spojují mj. výrazné přizpůsobení vzdělávacího systému potřebám ekonomiky, vysoká mobilita a flexibilita práce nebo velké množství příležitostí pro kariérní rozvoj,“ napsali autoři studie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám