Hlavní obsah

V platech top manažerů jsou v zemích střední a východní Evropy značné rozdíly

Novinky,

Hlavní města zemí střední a východní Evropy jsou lákadlem pro zahraniční investice. Mezinárodní i lokální firmy nabízejí v metropolích šikovným lidem zpravidla vyšší platy, než je průměr v dané zemi. V těchto zemích jsou ale značné rozdíly v odměňování vrcholových manažerů. Mezinárodní průzkum platů Paylab, který v ČR zastupuje značka Platy, v září analyzoval platy vrcholového managementu v devíti zemích regionu za poslední rok. Nejvyšší cifry na výplatní pásce najdou manažeři v Praze a v Bratislavě, nejnižší v pobaltských státech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pracovat v hlavním městě je vždy výhodnější. V rámci zemí sledovaných průzkumem Paylab zaměstnanci nejvíce vydělávají v Bratislavě, kde se průměrná hrubá mzda pohybuje na úrovni 1400 eur (37 800 Kč). Slovensko má také ze sledovaných zemí největší, až 20procentní rozdíl mezi průměrnou mzdou v dané zemi a v hlavním městě. Výrazné rozdíly jsou i v ČR, Chorvatsku, Maďarsku i v Bosně a Hercegovině, kde zaměstnanci v hlavním městě vydělávají o 15 až 18 procent více, než je průměr v dané zemi,“ vysvětluje Zuzana Lincová ze společnosti Profesia.

Nejmenší rozdíly mají hlavní města pobaltských zemí Tallinn, Riga a Vilnius, kde se vydělává jen o sedm procent více, než jaký je republikový průměr. V srbském Bělehradu jsou platy oproti průměru o desetinu vyšší. Právě Bělehrad se ocitl na konci žebříčku sledovaných hlavních měst, lidé zde vydělávají průměrně 736 eur (19 900 Kč) hrubého.

Ředitelé nejvíce berou v Praze

Průzkum sledoval průměr mezd vrcholových manažerů ze všech typů společností, ať už z pohledu velikosti firmy, nebo odvětví. V platech jsou započítány i případné odměny a bonusy. Mezi sledovanými zeměmi nejvíce vydělávají šéfové v Praze, kde je průměrná hrubá výše jejich mzdy 3980 eur (107 500 Kč), což je skoro trojnásobek průměrného pražského výdělku.

V České republice jsou ze sledovaných států největší rozdíly mezi průměrnými platy a výplatou top manažerů v hlavním městě.

V těsném závěsu je Bratislava s manažerským platem 3702 eur (100 tisíc Kč), což je 2,6krát více než průměr ve městě. Třetí metropolí v pořadí je Záhřeb s průměrem 3131 eur (84 600 Kč), přičemž toto město skončilo v žebříčku nejvýše ze sledovaných balkánských zemí. Čtvrtá příčka patří Budapešti se 3036 eury (82 tisíc Kč).

Nejmenší rozdíly jsou v Pobaltí

Nejméně najdou na výplatní pásce vedoucí pracovníci v litevském Vilniusu, kde je průměr jen 1567 eur (42 300 Kč). O něco lépe jsou na tom kolegové v lotyšské Rize, kde je vrcholový management odměňovaný v průměru 1610 eury (43 500 Kč). Z pobaltských hlavních měst se nejvíce vydělává v estonském Tallinnu, kde top manažeři dostávají v průměru 2010 eur (54 300 Kč).

Zajímavé je, že v pobaltských zemích jsou nejmenší vertikální rozdíly mezi průměrným platem ve městě a výdělkem top managementu. Plat vedení se rovná v průměru jen 1,7násobku průměrné mzdy.

Pro srovnání: na Balkáně ve městech Záhřeb, Sarajevo a Bělehrad vydělávají top manažeři přibližně 2,5násobek průměru. Nejvíce, až trojnásobek oproti průměru, vykazuje porovnání v Praze.

Reklama

Související články

Nízké mzdy nejsou motivační

Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v rámci EU. Nicméně tuto pozitivní zprávu kazí fakt, že příliš mnoho míst je špatně placených. Podle ministra...

Česko patří mezi nejlevnější země

Švýcarsko, Norsko, Dánsko nebo Island – to jsou nejdražší země světa. Česká republika patří naopak mezi nejlevnější a v porovnání 119 států obsadila 83....

Firmy loví manažery v cizích vodách

Stále více úspěšných firem se při obsazování vedoucích pozic poohlíží mimo své zaměstnanecké řady. Dříve bylo takové hledání spíše projevem mimořádné situace,...

Výběr článků

Načítám