Hlavní obsah

České školy bez hranic učí děti krajanů český jazyk a reálie

České školy bez hranic (ČŠBH) přispívají k tomu, aby potomci krajanů žijících v zahraničí zůstávali v kontaktu s jazykem a kulturou země, kde mají kořeny. Děti od 18 měsíců do konce povinné školní docházky se v nich seznamují s českým jazykem i českými reáliemi.

Foto: Profimedia.cz

V Evropě funguje osm Českých škol bez hranic.

Článek

Školy mohou získat státní podporu, pokud uspějí při žádosti o grant ministerstev školství a zahraničí. Rodiče platí školné, případně mohou školy získávat peníze i od sponzorů. Provoz bývá zajišťován podle slov předsedkyně ČŠBH Lucie Slavíkové - Boucher i značným podílem dobrovolnické práce.

Češtinu se učí ve světě dva tisíce dětí

V Evropě funguje osm Českých škol bez hranic, které v plynulém školním roce navštěvovalo 670 dětí. Po celém světě pak obdobnou náplň nabízí čtyři desítky spolupracujících škol, celkem se češtinu a české reálie v těchto institucích učilo na dva tisíce dětí. "Děti o víkendu, nebo někde ve večerních hodinách docházejí do našich škol, kde se učí dva zmíněné předměty," vysvětlila Slavíková-Boucher, která sama vede školu v Paříži, kde se vyučuje 4,5 hodiny v sobotu.

Učitelé se získávají těžko

Velkým problémem pro ČŠBH školy je získávání učitelů, kteří se rekrutují z řad krajanů. "Snažíme se postupně učitele platit, ale ten časový závazek je velice omezený, takže se tím nemohou živit. Vždy mají další zaměstnání, a to je zdrojem vyčerpání v relativně krátké době," posteskla si Slavíková. Také proto učitelé zpravidla nezůstávají příliš dlouho.

Studium komplikuje vytíženost dětí

Česká škola bez hranic by se nyní chtěla zaměřit na udržení dětí i na druhém stupni ZŠ a případně následně na gymnáziu. "Jedině tak můžeme doufat, že budou mít chuť a potřebnou jazykovou úroveň, aby mohly například studovat na českých vysokých školách," uvedla předsedkyně. Problém je, že na druhém stupni jsou děti více vytíženy docházkou do běžné školy. V některých zemích se vyučuje i v sobotu. Řešením by podle Slavíkové mohly být například sekce na středních školách, které by poskytovaly tuto doplňkovou výuku bez nutnosti přesunu na jiné místo.

Dům zahraniční spolupráce posílá učitele

České školy bez hranic nejsou jedinou organizací, která takové aktivity pro děti českých nebo smíšených rodin žijících v cizině poskytuje. Například Dům zahraniční spolupráce, který je příspěvkovou organizací ministerstva školství, vysílá ke krajanům učitele češtiny. Ti se věnují všem věkovým kategoriím od předškoláků po seniory. Aktuálně je třináct vyslaných učitelů v Evropě i na dalších kontinentech, v září přibude čtrnáctý v ukrajinském Žytomyru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám