Hlavní obsah

Pracovní agentury čeká perný rok

Právo, kil

Trh agenturního zaměstnávání pravděpodobně projde největšími změnami za celou dobu své existence, a to kvůli připravované novele zákona o zaměstnanosti, ukládající mj. agenturám půlmiliónovou kauční povinnost. Návrh novely je již v ukončeném třetím připomínkovém řízení.

Foto: Profimedia.cz

Agentury vyhledávají vhodné uchazeče a nabízejí je na potřebná místa.

Článek

Agenturní zaměstnávání pomáhá firmám flexibilně reagovat na nedostatek zaměstnanců – např. při otevření nového provozu nebo nečekaně navýšené zakázce. Jen v ČR má takto práci hlavně v sektoru služeb, průmyslu a logistiky více než čtvrt miliónu lidí.

Personální útvary nestíhají

„Například teď, v době ekonomického růstu, by byla řada investic bez agenturního zaměstnávání vážně ohrožena a tisíce pracovních míst by vůbec nevznikly nebo by nebyly obsazeny. Personální oddělení firem, která mívají 3–5 zaměstnanců, nemohou tak rychle a v takovém rozsahu potřebná místa zaplnit. My se naopak na nábor zaměřujeme. Máme 15 franšízových poboček a téměř stovku specialistů, kteří nepřetržitě oslovují pracovníky z naší databáze a stále hledají nové vhodné uchazeče napříč republikou, školí je a nabízejí je na potřebná místa,“ vysvětluje Adrian Suchánek, personální ředitel skupiny Wincott People, přidělující manuální pracovníky hlavně do automobilového průmyslu a strojírenství v ČR, SR a v Německu.

Trh se letos změní

Trh pracovních agentur však ještě letos projde velkou proměnou, největší za celou dobu existence agenturního zaměstnávání. Stane se tak kvůli připravované novele zákona o zaměstnanosti, podle níž by měly mít agentury mj. povinnost složit kauci půl miliónu Kč, a to včetně těch, které již na trhu působí a mají platné povolení. Cílem navrhovaného opatření je zajistit, aby na trhu agenturního zaměstnávání působily pouze ty agentury, které disponují potřebným zázemím a jsou schopny zaručit účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení. Pokud by agentura porušila předpisy a přišla o licenci, kauce propadne ve prospěch státu. Na Slovensku již obdobné opatření platí.

Kauce pročistí trh

V Česku v roce 2014 působilo 1585 pracovních agentur, drtivá většina z nich je však velmi malých. Povinnost složit půlmiliónovou kauci povede podle odborníků k tomu, že se počet subjektů dramaticky sníží a trh pracovních agentur se bude konsolidovat. „To, co ale bude fungovat jako skutečné síto mezi pracovními agenturami, je nutnost mít pracovní kapitál v řádu několika desítek miliónů Kč, má-li být firma schopna zafinancovat významný růst. Tak velkými volnými prostředky však disponuje jen několik agentur práce působících na našem trhu,“ zdůrazňuje Adrian Suchánek.

Prostor pro růst existuje

Prostor pro růst agenturního zaměstnávání je podle jeho slov v Česku stále velký. „Penetration rate“ (míra pronikání), která ukazuje, jaký je podíl agenturních pracovníků na celkovém počtu ekonomicky aktivní populace, dosahuje v Česku 0,9 % a na Slovensku 0,8 % (podle údajů mezinárodní konfederace pracovních agentur CIETT).

V celé Evropské unii je to přitom v průměru 1,7 % a v západoevropských zemích je podíl agenturních zaměstnanců podle téhož zdroje ještě podstatně vyšší: ve Velké Británii je to 3,9 %, v Německu 2,1 %, v Rakousku 1,8 %. Celkem využilo služeb pracovní agentury v roce 2013 na celém světě více než 40 miliónů lidí; v ekvivalentu plné pracovní doby (FTE – Full Time Equivalent) daly agentury práci 12 mil. pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám