Hlavní obsah

Poradna: Ke konci roku mi zbývá spousta dovolené – co s ní, když navíc v práci končím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod nového roku je pro mnoho lidí obdobím nových výzev a předsevzetí. Při vymetání pavouků ze skříní se nám ale může stát, že narazíme i na nějakého toho dobře ukrytého kostlivce. V pracovněprávním světě je přitom pro personalisty úplně nejtypičtějším kostlivcem na konci roku zaměstnancova nevyčerpaná dovolená. Co s ní? Nařídit nebo proplatit? A co když navíc zaměstnanec v práci končí?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V zaměstnání jsem dal výpověď a můj pracovní poměr končí k 31. 1. 2016. Z roku 2015 mám ještě 25 dnů nevyčerpané dovolené, kterou bych si v lednu rád vybral. Zaměstnavatel mi ale čerpání dovolené nechce umožnit a sdělil mi, že mi ji namísto toho proplatí. Má na takové jednání právo?

Dovolená a její čerpání

Základní myšlenkou dovolené je poskytnout zaměstnanci dostatečný čas, aby nabral nové síly a odpočinul si od výkonu práce pro zaměstnavatele. Minimální roční výměra dovolené v soukromé sféře je 4 týdny, přičemž zaměstnavatel by měl zaměstnanci umožnit čerpání alespoň 2 týdnů dovolené v kuse, a to s přihlédnutím jednak ke svým provozním potřebám, ale také k oprávněným zájmům zaměstnance.

Dobu čerpání dovolené tedy určuje zaměstnavatel. Ačkoli se v praxi obě strany na konkrétním termínu dovolené většinou dohodnou, zákoník práce stanoví pravidlo, podle kterého zaměstnavatel musí zaměstnanci oznámit čerpání dovolené nejpozději 14 dní předem, pokud se s ním nedohodne jinak.

Převedení vs. proplacení nevyčerpané dovolené

Zaměstnavatel je (pod pohrůžkou pokuty ze strany inspekce práce) povinen nařídit dovolenou zaměstnanci tak, aby ji zaměstnanec vyčerpal celou v příslušném kalendářním roce. Odchýlit se může jedině z naléhavých provozních důvodů nebo pro překážky na straně zaměstnance. Pokud zaměstnanec nevyčerpá celou svou dovolenou v daném kalendářním roce, dovolená mu v žádném případě nepropadá, ale převádí se do roku následujícího.

V takovém případě však zákoník práce stanoví pravidlo, že pokud převedenou dovolenou zaměstnavatel zaměstnanci nenařídí do konce června následujícího roku, je to od 1. července rovněž zaměstnanec, kdo si může sám určit termín čerpání takto převedené dovolené. Možnost zůstává i zaměstnavateli.

Pozor – „proplatit“ nevyčerpanou dovolenou stávajícím zaměstnancům na konci kalendářního roku není možné. Jedinou výjimkou je poskytnutí náhrady mzdy za nevyčerpanou dovolenou při skončení pracovního poměru.

Shrnutí

Jestliže jste v roce 2015 nečerpal téměř žádnou dovolenou (ať už z důvodů na vaší nebo zaměstnavatelově straně), veškeré nevyčerpané dny se vám automaticky převedly do roku 2016. Až do konce června 2016 je přitom váš zaměstnavatel oprávněn vám čerpání dovolené určit – může tedy rozhodnout i o tom, že v lednu dovolenou čerpat nebudete (pokud má pro to provozní důvody).

O nevyčerpanou dovolenou do 31. 1. 2016 však nepřijdete, ale místo ní vám zaměstnavatel musí poskytnout náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku – jedná se totiž právě o tu jedinou výjimku, kdy lze čerpání dovolené nahradit penězi.

Odpovídala Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám