Hlavní obsah

Železničáři lákali děti na technické obory

Právo, Tereza Ondráčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technicky zaměřené střední školy představila žákům Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na třetím ročníku Student Cupu. Dětem kromě seznámení s možností dalšího studia železničáři nabídli sportovní atrakce nebo vědomostní kvízy.

Foto: Tereza Ondráčková

Děti se kromě výběru střední školy pobavily na sportovní atrakci Wipeout.

Článek

SŽDC se potýká se zvyšujícím se průměrným věkem svých zaměstnanců a má zájem o mladé lidi, kteří by nahradili staré harcovníky, kteří brzy odejdou do důchodu. Kromě prověření fyzických schopností a vědomostí se žáci z deseti brněnských základních škol dozvěděli, na jaké škole by mohli pokračovat ve studiu.

Pomáhají s výběrem profese

Organizátoři lákali děti na technické obory, ve svých stáncích se představilo šest středních škol. Železničáři ukázali žákům, co dělá výpravčí, mistr trati nebo jak na dráze pracují hasiči.

„Nepomáháme žákům jen s výběrem střední školy, ale i profesní dráhy. Řekneme jim, že když vystudují tuto školu, mohou u nás dělat toto povolání. Propojujeme tak základní a střední školství se zaměstnáním,“ řekla vedoucí marketingu Správy železniční dopravní cesty Eva Matějková.

Technickým oborům chybí studenti

Problém s nedostatkem studentů na technických středoškolských oborech je dlouhodobý, zaměstnanci s potřebným vzděláním chybí velkému množství firem.

„Průměrný věk našich pracovníků je okolo 46 let. Musíme si vychovat mladou generaci, aby nahradila ty, kteří odcházejí do důchodu. Chybí nám elektrikáři, studenti stavebních a dopravních oborů,“ přpomněla Matějková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám