Hlavní obsah

Na třicet tisíc pracovníků obdrželo podporu z Evropského globalizačního fondu

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EFG) pomohl v letech 2013–2014 najít nové zaměstnání celkem 27 610 pracovníkům propuštěným v důsledku hospodářské krize a globalizace.

Foto: Profimedia.cz

EFG poskytuje finanční prostředky na konkrétní opatření, která mají pomoci propuštěným pracovníkům najít nové zaměstnání.

Článek

Zveřejněná zpráva ukazuje, že v uvedeném období fond poskytl více než 114 milionů eur na překonání přechodného období a vyhledání nové práce pracovníkům ve 13 členských státech: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko a Španělsko. Prostředky z EFG byly doplněny o dalších 94 milionů eur z vnitrostátních zdrojů.

Padesát procent našlo znovu práci

„V době omezených veřejných zdrojů poskytoval EFG podporu pracovníkům, kteří ztratili práci během hromadných propouštění vyvolaných globalizací nebo hospodářskou krizí. Díky adresné a cílené pomoci jsme pomohli překonat přechodné období do nalezení nové práce některým z nejzranitelnějších pracovníků a míra opětovného zaměstnání dosáhla úctyhodných 50 %,“ uvedla evropská komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová.

Globalizace postihuje hlavně lidi s nižší kvalifikací

EFG poskytuje finanční prostředky na konkrétní opatření, která mají pomoci propuštěným pracovníkům zlepšit jejich zaměstnatelnost a najít nové zaměstnání. Mezi podporovanými jsou často uchazeči o práci s nižší kvalifikací a znevýhodnění uchazeči, které globalizace postihuje především. Od začátku svého fungování v roce 2007 fond obdržel celkem 136 žádostí a v rámci pomoci téměř sto třiceti tisícům pracovníků bylo vyplaceno přibližně 550 milionů eur. Financovaná opatření zahrnují mimo jiné intenzivní a individualizovanou pomoc při hledání zaměstnání, různé druhy odborné přípravy a rekvalifikace a podporu pro zahájení podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám