Hlavní obsah

Trh práce čeká v závěru roku mírný útlum

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce ukazují pro čtvrtý kvartál letošního roku nejisté náborové aktivity. Zatímco tři procenta zaměstnavatelů očekávají nárůst počtu pracovních sil, pět procent předpovídá jejich snížení a devětaosmdesát procent nepředpokládá žádné změny, z čehož vyplývá čistý index trhu práce pro Českou republiku ve čtvrtém čtvrtletí 2014 minus dvě procenta.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející tři měsíce pokles počtu pracovních míst.

Článek

„Ekonomická situace pro Českou republiku ve druhém a třetím čtvrtletí byla vcelku pozitivní. S tím, jak se lepší hospodářské podmínky, trh práce těží z oživení domácí poptávky. Některé velké podniky, především v automobilovém průmyslu, jsou nadále optimistické. Se složitou situací na trhu ale nadále bojují především malé podniky, které v součtu zaměstnávají nejvíce lidí. Mezi velkými zaměstnavateli pozorujeme celou řadu těch, kteří reorganizují svou společnost s cílem zvýšit efektivitu svých současných zaměstnanců,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející tři měsíce pokles počtu pracovních míst. Nejslabší náborové klima se očekává v odvětvích zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, kde čistý index trhu práce vykazuje hodnotu –14 procentních bodů. Útlum na pracovním trhu se rovněž předpokládá v odvětvích finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům, zpracovatelský průmysl, ubytování a stravování a velkoobchod a maloobchod s indexem -2 %.

Ve čtyřech odvětvích ohlásili zaměstnavatelé pozitivní náborové plány. Nejoptimističtější index s hodnotou 13 % hlásí výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, a přírůstek pracovních míst očekávají i zaměstnavatelé v odvětví státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura, kteří hlásí index 4 %.

Regionální srovnání

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech hlásí opatrné náborové strategie pro nadcházející čtvrtletí. Nejslabší čistý index trhu práce v hodnotě –3 % uvádějí Čechy, zatímco v Praze index dosahuje –1 %. Zaměstnavatelé na Moravě hlásí stagnaci náborových aktivit s indexem 0 %.

Ve srovnání se třetím čtvrtletím 2014 v Praze a v Čechách náborové plány oslabily, a to o dva a tři procentní body. Zaměstnavatelé na Moravě pak hlásí pokles indexu o –10 procentních bodů.

Globální pohled

Z celosvětového pohledu jsou plány zaměstnanosti většinou pozitivní. Zaměstnavatelé ve 36 ze sledovaných 42 zemí a teritorií očekávají, že budou v časovém horizontu od října do prosince nabírat nové pracovní síly. Předpovědi jsou však měkčí ve srovnání s výsledky ve třetím čtvrtletí 2014.

Přesto zaměstnavatelé očekávají, že dokončí rok s větší důvěrou, než tomu bylo v roce 2013. Největší důvěra ve zvyšování zaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí (o více než 40 %) panuje v Indii a na Tchaj-wanu, zatímco nejslabší a pouze negativní prognózy jsou uváděny ve Španělsku, Itálii, Irsku a také ve Finsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám