Hlavní obsah

Vláda chce podpořit zřizování nových pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusnokův kabinet v demisi se chystá od února zvýšit podporu pro investory, kteří zřídí pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by úřady práce měly zaměstnavatelům na jednoho pracovníka namísto současných 50.000 korun vyplácet 200.000 korun. Podmínkou je, že post vydrží aspoň pět let.

Foto: Profimedia.cz

Podpory mají přilákat investory do oblastí s nezaměstnaností o polovinu vyšší, než je celorepublikový průměr.

Článek

Zvýšením podpory chce vláda řešit krizovou situaci především v Moravskoslezském kraji.

Tvorba míst je výhodnější než dávky

"Aktivní politika zaměstnanosti, která motivuje k vytváření nových pracovních míst, je pro stát výhodnější než proplácení dávek nezaměstnaným," zdůvodnilo svůj návrh ministerstvo práce. Podle něj je třeba v regionech s vysokou nezaměstnaností nabízet atraktivnější investiční pobídky. Resort navrhl úpravu po jednání skupiny, která se zabývala situací v Moravskoslezském kraji, kde by se mohly zavírat doly.

Podpořit oblasti s vyšší nezaměstnaností

Podpory mají přilákat investory do oblastí s nezaměstnaností o polovinu vyšší, než je celorepublikový průměr. Ten v listopadu činil 7,7 procenta. Podle údajů resortu práce by tak příspěvky měly směřovat do šesti okresů v Moravskoslezském, Ústeckém a Olomouckém kraji.

Investice se vyplatí

Autoři návrhu tvrdí, že vynaložené prostředky se vyplatí. Vzniknou nová pracovní místa, zaměstnanci a firmy budou platit odvody, vydá se méně sociálních dávek, nastartuje se ekonomika a využijí se už připravené průmyslové zóny, vypočítal výhody resort práce. Podle jeho propočtů se peníze investované do jednoho pracovníka vrátí zhruba za rok a osm měsíců.

Výše podpory ovlivňuje počet projektů

Příspěvek 200.000 korun na zřízení pracovního místa se v problémových regionech vyplácel do konce února 2008. Pak byl snížen na 50.000 korun. Při vyšší podpoře se ročně uskutečnilo 40 až 60 projektů, po snížení ani ne desítka. V roce 2009 to byl dokonce jen jeden projekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám