Hlavní obsah

Slováci chtějí české pracovníky, odcházejí ale s nepořízenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN, BŘECLAV

Slovenské firmy čím dál častěji usilují o české zaměstnance, většinou ale marně. V obou zemích se víc a víc projevuje nedostatek kvalifikované pracovní síly. I když Slováci nabízejí Čechům zajímavé pracovní i platové podmínky, většinou odcházejí s nepořízenou. Podařilo se jim ale z tuzemska odlákat zpět většinu Slováků, kteří zde pracovali.

Článek

Zatímco před deseti lety pracovaly jen na Hodonínsku asi tři tisícovky lidí ze Slovenska, nyní je to podle ředitele hodonínského úřadu práce Vladimíra Šťávy jen třetina. Stejný trend zaznamenávají i na Břeclavsku.

Ostatní, především dělníci, odešli zpět domů - za lepšími výdělky a řadou bonusů. Ani to ale slovenským podnikům nestačí. Hospodářský růst vyžaduje stále víc, jenže není kde brát.

"Nasadili bychom na Moravu klidně autobus, pokud bychom tam našli dostatek zaměstnanců," uvedl personální šéf společnosti INA Skalica Ján Křižánek. Hlavní problém vidí v tom, že každá země má jinou měnu, a zlepšení si tak slibuje od zavedení eura v obou zemích. Na Slovensku by to mělo být příští rok, Česko ale zatím stále jasný termín neřeklo.

Ve firmě se zatím o práci zajímalo kolem tří desítek Čechů, smlouvu podepsalo jen deset. Firma by přitom potřebovala asi 250 lidí, aby němečtí vlastníci souhlasili s rozšířením výroby.

Stejný problém má přitom i řada českých podniků, namísto Slováků, kteří se vrátili domů, zaměstnávají cizince odjinud. Nejčastěji Ukrajince, Bulhary, ale i Poláky nebo Mongoly.

Reklama

Související články

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako...

Výběr článků

Načítám