Hlavní obsah

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako v minulých letech řadí dotázaní podnikatelé v ČR mezi hlavní překážky podnikání složitý daňový systém, sociální a politické prostředí a podmínky pro zaměstnávání pracovníků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle českých podnikatelů stále zasahuje do ekonomiky a podnikání v přílišné míře stát.

Článek

Hodnota podnikatelského indexu ČR loni mírně stoupla na 44,5 bodu ze 100 možných. O rok dříve činila 43,2 bodu. Na Slovensku index meziročně klesl o 1,8 bodu na 47,7 bodu, v Maďarsku se snížil podobně na 39,4 bodu.

I přes možná ne zcela optimální podmínky se ale většina podnikatelů shodla na tom, že čeští podnikatelé tvrdě pracují, a že kdo začne podnikat, může dosáhnout úspěchu. Jen desetina respondentů se domnívá, že české firmy jsou konkurenceschopné na zahraničních trzích.

O pět procent více podnikatelů si myslí, že české firmy dokážou konkurovat zahraničním společnostem na českém trhu. Tento výsledek se proti loňskému roku téměř nezměnil, přestože podnikatelé považují konkurenci za zdravou a stimulující.

Stát prý stále příliš zasahuje do podnikání

Index odráží subjektivní spokojenost s podnikatelským prostředím, jak ji vyslovili účastníci soutěže Podnikatel roku, uvedl vedoucí partner společnosti Ernst & Young Dirk Kroonen. Až příští ročník průzkumu podle něj ukáže, zda letos zavedené daňové změny budou podnikatelé hodnotit pozitivně. Dobrou zprávou však je, že podnikatelé nadále věří, že kdokoli začne podnikat, může uspět, dodal.

Celkem osm z deseti českých podnikatelů se domnívá, že časté změny a jejich nejasný výklad přispívají ke zpomalení rozvoje podnikatelského prostředí. Čeští i slovenští podnikatelé hodnotí svou konkurenceschopnost velmi kriticky.

Na tři čtvrtiny respondentů si myslí, že zásahy státu do ekonomiky jsou příliš velké, stejná část respondentů uvádí, že administrativní zátěž spojená se zaměstnáváním pracovníků je v Česku příliš vysoká. Téměř 90 procent nesouhlasilo s tvrzením, že by politici pomáhali rozvoji podnikání v ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám