Hlavní obsah

Proces se Saddámem Husajnem byl opět odročen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Proces s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem, který začal 19. října, byl opět odročen - na 5. prosince. Soud chce obhajobě umožnit najít zástupce za dva zavražděné členy obhajoby, kteří byli zabiti po prvním jednání soudu. Husajn a dalších sedm osob je souzeno za podíl na masakru 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982. Husajnovi hrozí trest smrti.

Článek

Soudce Rizgar Muhammad Amín nevyhověl žádosti o tříměsíční odklad procesu, aby obhajoba získala více času na přípravu. V soudní síni nechal odvysílat záznamy pořízené v Dudžailu v roce 1982, kde byl spáchán na Husajna atentát. Vyslechnut byl i první z desítek svědků, kteří zůstávají v anonymitě, aby se uchránili před možnými útoky sunnitských radikálů.

V týmu obhájců chyběli čtyři lidé, tým posílili tři zahraniční právníci - bývalí ministři spravedlnosti USA a Kataru Ramsey Clark a Nadžíb Naumí a Kuvajťan Isám Azzaví.

Mimořádná bezpečnostní patření

Dále byla posílena bezpečnostní opatření, protože již dva obhájci byli po zahájení procesu zabiti. Soudce Rizgar Mohammed Amín uvedl, že zvažoval o přesunutí soudu na sever Iráku, dospěl ale k závěru, že Bagdád je dost bezpečný pro "regulérní a spravedlivý proces".

Irácká policie zadržela koncem týdne v Kirkúku osm lidí, kteří plánovali zabít soudce, který proces připravoval.Měli u sebe písemné instrukce bývalého nejbližšího Saddámova spolupracovníka Izzata Ibráhíma Dúrího. Jejich úkolem bylo zavraždit vyšetřujícího soudce Raída Džuhího, který připravoval podklady pro proces. "Vím, že mi hrozí smrt, ale kdybych si toto nebezpečí stále uvědomoval, nemohl bych vykonávat svou práci," řekl agentuře AP Džuhí.

Husajna má hájit i americký generální prokurátor

Tým obhájců Saddáma Husajna posílil v neděli bývalý americký generální prokurátor (ve funkci byl v 60. letech za vlády prezidenta Lydona Johnosna), obhájce a bojovník za lidská práva Ramsey Clark (77), který byl proti válce v Iráku. S Husajnem se setkal v roce 2003. Obhajobě bude pomáhat i bývalý ministr spravedlnost Kataru Nadžíb Naumí a Kuvajťan Isám Azzaví. Všichni tři složili přísahu, jíž se zavázali, že zachovají neutralitu. Obhájci některých přítomných v síni nebyli. Podle agentury AFP musí být každému stání povinně přítomen předseda obhajoby Chalíl Dulajmí.

Saddám Husajn je v prvním procesu souzen kvůli zabití 143 lidí v Dudžailu, kde na Husajna spáchali šíité neúspěšný atentát. Před porotou mají v pondělí stanout svědci z Dudžailu.

Saddám Husajn neuznává legitimitu soudu. Sebe hned při zahájení procesu označil za zákonného prezidenta Iráku a veškerou vinu odmítl. Čekají ho další procesy, v nichž bude souzen pro vyvražďování Kurdů, potlačení šíitského povstání, invazi do Kuvajtu a vyprovokování války s Íránem. Ve všech procesech může dostat trest smrti.

Američtí politici havarovali v Bagdádu

Tři členové americké Sněmovny reprezentantů se stali účastníky dopravní nehody v Bagdádu. Vojenské vozidlo, které převáželo demokraty Ikea Skeltona a Jima Marshalla a republikána Tima Murphyho, havarovalo v sobotu v noci. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Lehce zranění Skelton a Murphy byli převezeni na lékařské vyšetření do Německa. Zdroje z Kongresu v neděli v noci informovaly, že oba zákonodárci utrpěli lehké oděrky a podlitiny.

Podle Murphyho  delegace v sobotu v noci směřovala na bagdádské letiště v koloně obrněných vozidel. Když se museli vyhnout protijedoucímu automobilu, jejich vozidlo sjelo z cesty a převrátilo se na bok. "Zdálo se, že by nás mohl jeden vůz smést mimo vozovku. Domníváme se, že nešlo o úmysl," uvedl Murphy.

Unesen britský profesor a zabiti britští poutníci

Britský pár a Iráčan zemřeli v pondělí u kontrolního stanoviště u Dory při útoku na minibus směřující do šíitského posvátného města Karbalá. Zraněni byli další tři Bitové asijského původu mířící do svatých míst islámu.

V Bagdádu byl unesen britský profesor Norman Kember, který se věnuje charitě a zastupuje několik organizací. Uneseni s ním byli dva Kanaďani a jeden Američan. Únos Američana však není potvrzen z amerických zdrojů. Uneseni byli v sobotu ve čtvrti, kde se nedaří zajistit ani základní bezpečnost.

V Iráku bylo za poslední rok a půl uneseno na 200 cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám