Hlavní obsah

USA: Většina iráckých jednotek není schopna boje

Novinky, ČTK, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Většina nově vznikajících iráckých policejních a vojenských jednotek podle zprávy Pentagonu není schopná nasazení proti povstalcům. O zprávě informoval ve čtvrtek list New York Times.

Článek

Zpráva Pentagonu je velmi kritická. Jen "malý počet" iráckých bezpečnostních sil je podle ní schopen bojovat s povstalci bez americké asistence. Polovina iráckých policejních sil se teprve formuje a není schopná operačního nasazení.

Druhá polovina policejních jednotek a asi dvě třetiny nově formované armády jsou "omezeně schopné" zasahovat proti povstalcům, ale pouze s americkou pomocí, třetina armádních jednotek je schopna "operace proti rebelům plánovat a provádět a pokračovat v nich", leč pouze s podporou spojenců.

Zhodnocení stavu irácké policie a armády popsal nastupující náčelník generálního štábu americké armády Peter Pace senátnímu výboru pro ozbrojené síly. Arizonský republikánský senátor John McCain totiž řekl na jeho zasedání: "Potřebujeme vědět, americký lid potřebuje znát připravenost irácké armády, abychom mohli nejen chápat, ale také lépe oceňovat role, které jsou schopny vykonávat."

Podle Paceho se však "většina iráckých bezpečnostních sil angažuje v operacích proti rebelům" a některé podávají "vynikající výkony".

Stažení Američanů ohroženo

Ze zprávy nepřímo plyne, že se 160 000 koaličních vojáků vedených Američany nemůže z Iráku záhy stáhnout . Administrativa amerického prezidenta George Bushe opakovaně zdůraznila, že americké jednotky se z Iráku stáhnou teprve tehdy, až budou Iráčané schopní zajistit bezpečnost země vlastními silami.

V USA přitom přibývá lidí, kteří jsou nespokojení s pokračující angažovaností země v Iráku a chtějí znát termín stažení amerických jednotek.

Rumsfeld nechce poskytovat podrobnosti

Ministr obrany Donald Rumsfeld zdůraznil, že jde o zobecnění a nelze poskytovat detaily, kde jsou slabiny. "Nemůžeme říkat druhé straně, nepříteli, teroristům, jaké kvality má ta která irácká jednotka." Stejně tak odmítl myšlenku probírat, zda u určité jednotky jde o nedostatky ve velení nebo chybí-li jí morálka. Reagoval tak na nedávný požadavek demokratického senátora Carla Levina, který před měsícem navštívil Irák.

Americkým i iráckým představitelům Levin sdělil, že je potřeba vyvinout systém známkování pro irácké jednotky, aby se vědělo, které jsou schopné bojovat s povstalci, aby se Američané mohli posléze stáhnout. "Bez tohoto plánu Iráčané možná nikdy nepřevezmou zodpovědnost za svou zemi," varoval Levin.

Intenzivnější výcvik

Američtí vojáci proto nyní působí přímo v iráckých jednotkách. Podle generálmajora Williama G. Webstera z Třetí pěší divize, která je odpovědná za obranu Bagdádu a okolí, by do října mohla být vycvičena osmnáctitisícová irácká divize, která by měla být schopna zabezpečit hlavní město.

Za rok bylo podle Pentagonu utvořeno přes 100 jednotek irácké armády a policie, v nichž je 173 000 osob, z toho 78 8000 jsou vojáci. Jejich celkový počet by měl do příštího léta narůst na 270 000, přičemž by mělo být plně vybaveno a vyzbrojeno 190 divizí americké armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám