Hlavní obsah

Saddám Husajn byl na konci války vyčerpaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Vyčerpaný vypadá Sadám Husajn na videozáznamu, který v pátek obdržela televize AP od technika irácké satelitní televize. Irácký prezident působí, že je smířen s porážkou, přesto slibuje Iráčanům, že se jim podaří nad okupanty zvítězit. "Bez ohledu na trvání i formu bitvy věřící porazí hříšníky. Budete-li trpěliví, zkoušku překonáte," říká Husajn.

Foto: Martin Seidl
Článek

Pod očima měl váčky od nevyspání, oči téměř nezvedal od papírů a některé věty přečetl dvakrát nikoli proto, aby je zdůraznil, ale protože se v textu zřejmě moc dobře neorientoval.

Zaměstnanec, který pásku předal, tvrdil, že byla natočena 9. dubna, tedy v den, kdy američtí vojáci v Bagdádu svrhli Husajnovu sochu. Pásek má sice prezidentskou značku, ale nelze z něj poznat, kdy byl natočen, ani zda je před kamerou opravdu Husajn či některý z jeho dvojníků. Iráčané, kteří měli možnost projev zhlédnout, však tvrdí, že je to prezident.

Záznam 18. dubna odvysílala televize Abú Zabí; i ta hovořila o tom, že byl projev natočen 9. dubna. Ten den se Husajn objevil nečekaně v davu na bagdádské ulici. Záběry byly odvysílány tentýž den.

Zcela na konci pásku se Husajn ptá kameramanů nejistě mimo záznam: "Jaké to bylo?" Na nezaznamenanou odpověď odvětí: "Tak to je dobře."

Husajn ani jeho synové se od 9. dubna na veřejnosti neobjevili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám