Hlavní obsah

Powell hrozil Sýrii a Íránu

CNN, ČTK, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký ministr zahraničí Colin Powell v neděli vyzval Sýrii, aby přestala podporovat "teroristické skupiny a irácké vedení". Jinak ponese následky. Současně také varoval Írán před vývojem zbraní hromadného ničení.

Foto: Břetislav Šťasta

Petr Čajánek

Článek

"Sýrie...má nyní před sebou kritickou volbu," řekl Powell na nedělním shromáždění židovských organizací ve Washingtonu. "Může pokračovat v přímé podpoře teroristických skupin a umírajícího režimu Saddáma Husajna nebo nastoupit jinou, nadějnější cestu. V kterémkoli případě však Sýrie za svou volbu a její následky nese zodpovědnost.

Minulý týden americký ministr obrany Donald Rumsfeld řekl, že USA budou žádat syrskou vládu o vysvětlení ohledně domnělé zbrojní pomoci Iráku. Součástí dodávek měla být i zařízení pro noční vidění: "Považujeme takovéto dodávky za nepřátelský akt a učiníme za ně syrskou vládu zodpovědnou."

Syrský velvyslanec v USA se proti těmto obviněním ohradil: "Jsou nepodložená, nepravdivá a nefér." Sýrie podle něj dodržuje mezinárodní dohody.

Varování Íránu

Powell ve svém projevu také varoval Írán, na který by mělo mezinárodní společenství vyvinout tlak, aby přestal podporovat terorismus: "Teherán musí přestat vyvíjet zbraně hromadného ničení. Jestliže tak učiní, pak budou Spojené státy pomáhat íránskému lidu, který bude moci žít v míru a bezpečí se sousedy."

Spojené státy obviňují Írán z vývoje jaderných zbraní, což země odmítá. Tvrdí jen že buduje jaderné elektrárny.

Mluvčí íránské vlády Abduláh Ramezanzadeh odmítl Powellův projev s tím, že Američané se zaměřují na propagandistickou kampaň proti Íránu, aby zmátli veřejné míněné a zastínili situaci, do které se Spojené státy dostaly. "Prohlášení udělal pro izraelského ministra zahraničí, aby uspokojil vlivnou židovskou lobby v USA. Myslím, že svá obvinění brzo stáhne."

Mír pro Palestinu

Šéf americké diplomacie rovněž vyzval izraelské a palestinské vůdce, aby přijali rozhodné kroky k mírové dohodě, a optimisticky prohlásil, že se na Blízkém východě objevily nové možnosti mírového procesu. "Dnes přišel okamžik naděje. Pokrok je znovu možný," řekl Powell v reakci na nedávné zvolení nové izraelské vlády a jmenování Mahmúda Abbáse palestinským premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám