Hlavní obsah

Ponižovat irácké vězně vyžadovali od žen důstojníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FORT WORTH

Bývalá příslušnice americké vojenské policie Megan Ambuhlová, odsouzená za týrání iráckých zajatců ve věznici Abú Ghrajb, ve čtvrtek vypověděla, že ponižovat vězně po ní chtěli američtí důstojníci, kteří měli na starosti jejich výslech. Uvedla to při procesu s jiným obviněným, specialistou Charlesem Granerem.

Foto: Marian Kajzer

Zleva: Robert Kučera (2.vice Gayman 2017), Marco Tornesse (Mr. Gay Universe 2017), Lukáš Grečko (Gayman 2017),Jaroslav Huňát (1.vice Gayman 2017)

Článek

"Chtěli, abych šla do sprch a ukazovala prstem na genitálie vězňů a vybuchla smíchy... Stávalo se to poměrně často a týkalo se to i dalších žen," řekla pátý den procesu bývalá členka vojenské policie, která byla propuštěna z armády poté, co přiznala podíl na skandálu s mučením vězňů v Iráku, jenž vypukl loni na jaře.

Žena před vojenským tribunálem v americkém Texasu také vypověděla, že civilní vyšetřovatel řekl důstojníkům vojenské policie, aby "zlomili" vězně, kterému říkali al-Kajdá, protože byl podezřelý z vazeb na tuto teroristickou síť. Vyšetřovatel "nám pak řekl, že jsme odvedli dobrou práci a že to má celosvětový dopad a zachránilo to hodně životů."

Ambuhlová také řekla, že vyšetřovatelé po nich často chtěli, aby zlomili zajatce: "Přicházeli s nimi dolů a řekli nám, co by chtěli, abychom s nimi udělali. Říkali, kdo spolupracuje a kdo ne."

Svědkyně měla poměr s obžalovaným

Ambuhlová byla svědkyní obhajoby, která všechna obvinění odmítá. Advokát Guy Womack označil všechny zdokumentované Granerovy praktiky v Iráku za přípustné prostředky, jak udržet vězně pod kontrolou. Například držení vězně na provaze se podle něj používá i v amerických věznicích a o mučení se tedy nemůže mluvit. Navíc jen plnil rozkazy nadřízených.

Šestatřicetiletý záložník Graner, který v civilu pracoval jako vězeňský dozorce, patří do skupiny sedmi Američanů obžalovaných z týrání vězňů. Její čtyři členové svoji vinu přiznali a byli již potrestáni ve zkráceném soudním řízení. Graner svou vinu popírá, a proto se jako první z celé skupiny zodpovídá ze svého jednání v procesu před americkým vojenským tribunálem.

Granerovi hrozí trest ve výši až 17,5 roku vězení. Ambuhlová při křížovém výslechu přiznala, že byla milenkou Granera, ale že vztah byl jen krátký a pak byli jen přáteli. Odmítla ale, že by si byli blízcí a že z toho důvodu si nepřeje, aby Graner byl odsouzen. 

Američané porušují lidská práva

Kvůli skandálu ve věznici Abú Ghrajb a kvůli situaci v zajateckém táboře v Guantanámu organizace dohlížející na dodržování lidských práv kritizují Spojené státy, že zhoršují situaci s dodržováním lidských práv na celém světě.

Výroční zpráva organizace Human Rights Watch uvádí, že když Spojené státy jako vedoucí země světa porušují lidská práva, vyzývají k tomu následovníky.

Podle zprávy by měla též být ustavena nezávislá komise, která by vyšetřila zneužívání vězňů v Abú Ghrajb. Zaměřit by se měla na podobnost vyšetřovacích technik používaných na Guantanámu a v Abú Ghrajb.

Zpráva viní Bushovu vládu, že odmítla přijmout zodpovědnost za zneužívání vězňů ve válce proti terorismu a místo toho "hledala viníky skandálu mezi mladými vojáky, kteří byli poslání do bojů v Afghánistánu a v Iráku".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám