Hlavní obsah

Věznice Abú Ghrajb se v noci měnila ve zvěřinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANNHEIM/WASHINGTON

Američtí vojenští žalobci ve středu zrušili tři obvinění proti Megan Ambuhlové, jež byla jedním ze čtyř vojáků obžalovaných z týrání vězňů v irácké věznici Abú Ghrajb, kteří byli v německém Mannheimu podrobeni předběžnému slyšení.

Foto: Květa Korbářová

Na oba dny je připravený bohatý program.

Článek

Dva body obžaloby týkající se krutého zacházení a jeden vztahující se ke spiknutí byly ke spisu přidány až po ukončení vyšetřování Ambuhlové, proti čemuž její obhájci protestovali. Vojenský prokurátor Christopher Graveline na závěr předběžných slyšení v Mannheimu oznámil, že žaloba změnila názor a tyto tři body stahuje. Ambuhlové tak nyní hrozí maximálně sedm a půl roku vězení. Ambuhlová je viněna především z toho, že nezasáhla proti týrání vězňů a neohlásila je.

Výslech může čekat i důstojníky

Slyšením, které předchází vlastnímu procesu, se tento týden podrobili také Charles Graner, Ivan Frederick a Javal Davis. Při slyšení soudce James Pohl naznačil, že možná bude trvat na výslechu vysokých důstojníků zpravodajské služby. Jednání soudu by se tak rozšířilo i mimo řady členů vojenské policie, kteří jsou obviněni nyní.

Zamítl však předvolání ministra obrany Donalda Rumsfelda, které požadovali obhájci obžalovaného vojáka Javala Davise, s tím, že nevidí jeho přímou spojitost se skandálem. Obhájci se snažili poukázat, že většina vojáků jednala na příkaz vyšších velitelů.

Z týrání vězňů je obžalováno sedm amerických vojáků. Jen jeden z nich, Jeremy Sivits, se přiznal a byl již v květnu odsouzen na rok vězení.

Počet obviněných vzroste

Dá se však čekat, že počet obžalovaných se může zvýšit až na dva tucty. Plyne to ze zprávy čtyřčlenné komise o mučení a zneužívání irácký zajatců ve věznici Abú Ghrajb ustavené Rumsfeldem, kterou vede James Schlesinger. Uvádí se v ní, že nepřímá zodpovědnost sahá až k vrcholným představitelům armády: "Jsme si jisti, že tu existovala osobní a institucionální odpovědnost, nalezli jsme zásadní chyby na všech úrovních od vojáků a až k vrchnímu velitelství a Pentagonu. To vedlo k situaci, která umožnila zneužívání." Kritizován byl v této souvislosti především bývalý vrchní velitel v Iráku Ricardo Sanchez.

Schlesinger však současně tvrdí, že žádná oficiální politika zneužívání  neexistovala: "Vyšší důstojníci naopak opakovaně říkali, že se musí dodržovat ženevské konvence." To může znamenat, že vyšší šarže nebudou stíhány.

Věznice se v noci měnila ve zvěřinec

Situace ve věznici podle něj byla neúnosná. "Za nočních směn se měnila ve zvěřinec, panoval tam sadismus." K situaci přispěl fakt, že věznice byla přeplněná, bylo v ní na 7000 zadržených, nebylo v ní soukromí a na jednoho dozorce připadalo 75 vězňů, zatímco na Guantanámu je poměr jedna ku jedné.

Anketa

Budou v souvislosti se zneužíváním iráckých vězňů souzeni i vyšší důstojníci?
Ano
24,1 %
Ne
75,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 514 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám