Hlavní obsah

Iráčané hrozí popravou 30 zadržovaných cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí povstalci údajně drží v zajetí 30 cizinců. Rukojmí budu popraveni, jestliže se americká armáda nestáhne z města Fallúdža. Na záznamu, který v sobotu odvysílala televize Al-Arabíja, to tvrdí dosud neznámá irácká skupina Brigády hrdinského mučedníka Ahmada Jasína.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

"Vyzýváme ke stažení amerických a koaličních jednotek. Máme japonské, bulharské, izraelské, americké, španělské a korejské zajatce. Je jich 30. Jestliže Amerika neskončí blokádu Fallúdže, uřežeme zajatým hlavy," řekl arabsky mluvčí osmičlenné skupiny maskovaných mužů.

Ani jeden ze zajatých na záznamu není zachycen. Al-Arabíja sdělila agentuře Reuters, že záznam získala od nejmenovaných tiskových agentur.

Obrat: Japonci mají být propuštěni

Únosy cizinců jsou novou taktikou iráckých odpůrců koalice. V zatím nejsvízelnější situaci jsou tři mladí Japonci. Jejich věznitelé je chtějí upálit, jestliže Tokio nezačne od neděle stahovat svůj kontingent z Iráku. Vláda to navzdory veřejnosti odmítá. V sobotu odpoledne jim však svitla naděje na přežití. Televize Al-Džazíra totiž přinesla zprávu, že únosci patřící do skupiny nazvané Sarája Mudžáhidín je do 24 hodin propustí, údajně kvůli výzvě Sdružení muslimských duchovních.

Agentury dnes také informovaly o záběrech australské televize ABC, na nichž je vidět americký rukojmí. Na záběrech bylo na zadním sedadle auta vidět muže hovořícího anglicky s americkým přízvukem. Byl zraněn na ruce a vedle něj seděl maskovaný ozbrojený muž. Záběry byly pořízeny v pátek na silnici západně od Bagdádu.

Muž, který měl na sobě ochrannou vestu, jakou v Iráku nosí ochranka, řekl kameramanovi, že byl v konvoji, na nějž Iráčané v pátek zaútočili. Auto se pak dalo do pohybu a ze záběru kamery ujelo.

Pohřešovaní Němci

Od středy jsou v Iráku pohřešovaní také dva němečtí strážní (38, 25), kteří se zratili poblíž Fallúdži cestou z Jordánska na německé velvyslanectví v iráckém Bagdádu. Podle německé televize ARD byli možná uneseni.

Jak sdělila ARD, oba muži byli členové protiteroristické jednotky a měli vystřídat členy ochranky na německé ambasádě.

Ministerstvo zahraničí v Berlíně pouze potvrdilo, že muži zmizeli před několika dny. Podle jeho mluvčí však zatím nejsou k dispozici indicie, které by potvrdily, že strážci skončili v rukou únosců. Později řekla, že nelze vyloučit jejich smrt.

Anketa

Měla by koalice ustoupit požadavkům skupiny a stáhnout vojsko z města Fallúdža?
ano, životy rukojmí jsou přednější
16,2 %
ne, po jednom ústupku by přišly další požadavky
25,1 %
nevím
58,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1186 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli tři Japonce a osm Korejců

Tři Japonci - dva muži a žena - byli v Iráku uneseni zatím neznámou Brigádou mudžáhidů. Brigáda pohrozila, že Japonce do tří dnů popraví, jestliže Tokio...

Markétu zastihl irácký únos manžela v Česku

Drama únosů zahraničních civilistů iráckými extremisty zasáhlo i do Česka. Žádný občan ČR sice zatím unesen nebyl, z Otrokovic však pochází 25letá Markéta,...

Výběr článků

Načítám