Hlavní obsah

Markétu zastihl irácký únos manžela v Česku

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drama únosů zahraničních civilistů iráckými extremisty zasáhlo i do Česka. Žádný občan ČR sice zatím unesen nebyl, z Otrokovic však pochází 25letá Markéta, jindy usměvavá blondýnka, jejíhož o pět let staršího palestinského manžela Nabíla drží od čtvrtka neznámí ozbrojenci v jižním Iráku.

Foto: Anna Čelouchová

Dny se prodlužují a s nimi i otvírací doba mníšeckého zámku.

Článek

"Když tam odjížděl, přemýšleli jsme, že je to nebezpečné. Nabíl je ale Palestinec a tak je na život v riziku zvyklý," řekl včera Markéta Právu. Únosci označili Nabíla i dalšího zajatého izraelského Araba, 33letého Ahmada Jásína Tukatího, za "špióny sionistického nepřítele". I proto, že u nich našli několik průkazek svědčících o pobytu v Izraeli.

"Nabíl je Palestinec, ale žijeme v Jeruzalémě, a tak má samozřejmě mnoho takových dokladů. Je to hodně nešťastné, že si je vzal s sebou do Iráku."

Markéta i celá rodina ale popírají, že by Nabíl měl cokoli společného s izraelskou špionáží. "Není žádný agent Mosadu, jak tvrdí únosci. Pracoval pro americkou rozvojovou agenturu USAID, pomáhal chudým Iráčanům stavět školy a nemocnice," řekl Právu z Jeruzaléma strýc uneseného muže Anton.

Markéta v tuto chvíli nevidí důvod k návratu do Palestiny a zatím zůstává u svých rodičů na Moravě. "Zkouším všechno možné tady, kontaktovala jsem různé české humanitární organizace i ministerstva vnitra a zahraničí. Byli milí a řekli mi, že se budou snažit pomoci. Nabíl ale není český občan. A tak mi spíš nezbývá než čekat a doufat."

Pomoc hledají i u Arafata

Také Razúkovi v Jeruzalémě dělají, co mohou: podle deníku Ha"arec oslovili se žádostí o pomoc palestinského vůdce Jásira Arafata. A o snaze své země dostat oba rukojmí "ze sevření zla" hovořil už ve čtvrtek izraelský ministr Gideon Ezra. Včera však nejmenované bezpečnostní zdroje židovského státu reportérům deníku Ma"ariv naznačily, že věc nebude tak snadná. "Nejsou to totiž izraelští občané," řekl tento pramen a také Markéta potvrzuje, že Nabíl skutečně není držitelem izraelského pasu: patří ke statisícům izraelských Arabů s povolením trvalého pobytu.

Brali se v Jeruzalémě

Křesťanská rodina Nabíla Razúka se dostala do pozornosti médií už ve čtvrtek, kdy vešel ve známost jeho únos skupinou označující se za Ansár ad-Dín, Stoupence boha. V domě Razúkových ve východním, Izraelem obsazeném Jeruzalémě tak reportéři a jejich prostřednictvím i světová veřejnost mohli vidět snímek rozesmátého páru novomanželů - černovlasého Nabíla a Markéty. Fotografii drželi Nabílovi rodiče George a Samíra.

"Seznámili jsme se v Jeruzalémě asi před pěti lety, kdy jsem tam byla jako turistka. Pak jsme se tam vzali," říká Markéta, pro jejího muže se výbušné Svaté město ze dne na den stalo relativně bezpečným zázemím.

Bezdětný pár dnes dělí tisíce kilometrů a také libovůle únosců, kteří za svobodu pro Nabíla požadují propuštění radikálních islamistů, držených americkou okupační správou v Iráku. "Celá rodina teď čekáme na zprávy, že Nabíl je zase na svobodě," řekl včera Právu Anton. Také Markéta po několika minutách zdvořile požádala o ukončení rozhovoru. "Promiňte, ale čekám na hodně důležitý telefonát," omluvila se.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli tři Japonce a osm Korejců

Tři Japonci - dva muži a žena - byli v Iráku uneseni zatím neznámou Brigádou mudžáhidů. Brigáda pohrozila, že Japonce do tří dnů popraví, jestliže Tokio...

Výběr článků

Načítám