Hlavní obsah

Nejlepší smartphony současnosti

Novinky, mif

Společnost Nokia, která již prakticky patří pod křídla Microsoftu, minulý týden odhalila svou novou vlajkovou loď – Lumii 930. Do prodeje se však chystá řada dalších top smartphonů, jako jsou například Samsung Galaxy S5 nebo Sony Xperia Z2. Co umí ty nejlepší přístroje na trhu?

Foto: koláž Novinky

Zleva HTC One (2014), Apple iPhone 5S a Sony Xperia Z2

Článek

Xiaomi Mi3: pod taktovkou čínského draka

Čínské hráče je nutné začít brát vážně, což dokládá i společnost Xiaomi. Špičkové přístroje nabízí za pár tisíc a jsou vždy prakticky okamžitě vyprodané. Tento čínský výrobce se v posledních letech zaměřoval především na domácí trh, ale již několik měsíců se snaží expandovat i do Evropy.

Aktuální vlajkovou lodí je Xiaomi Mi3, vybavena je čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz, operačním systémem Android, 64GB pamětí, pětipalcovým Full HD displejem a 13MPx fotoaparátem Sony Exmor. Za 11 000 Kč velmi slušná výbava.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi3

Bohužel na tuzemském trhu se stejně jako v případě dalších čínských výrobců objevují přístroje, které neobsahují češtinu, případně jim v našich sítích nefunguje rychlý internet. Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: na českém trhu se vyskytují modely určené pouze pro čínský trh, které nefungují korektně
  • Cena: 11 000 Kč

Samsung Galaxy S5: slušný výkon, dlouhá výdrž

Samsung proti modelu Galaxy S4 posunul u novinky zase o kus dál i výkon. Čtyřjádrový procesor pracuje při taktu 2,5 GHz, k dispozici jsou 2 GB operační paměti a o dvacet procent větší akumulátor. Díky tomu by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (Ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Dotykový displej modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Novinkou je snímač otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem.

Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K. Velkou předností novinky je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

  • Klady: odolnost zařízení, výdrž baterie
  • Zápory: na rozdíl od Galaxy S4 nemá senzory vlhkosti a teploty
  • Cena: 17 500 Kč

Apple iPhone 5S: jablečný král

Apple iPhone 5S je aktuálně nejpopulárnějším chytrým telefonem na trhu, stejně jako prakticky všichni jeho předchůdci. Tento model nabídl loni jako první smartphone na světě 64bitovou architekturou. Tu do té doby nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

I přes nárůst výkonu se proti předchozí pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu, 40 hodin při přehrávání hudby a deset hodin nepřetržitého brouzdání na internetu prostřednictvím WiFi. Novinkou je i zabudovaná čtečka otisků prstů, jmenuje se Touch ID a ukrývá se v domovském tlačítku pod obrazovkou.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 5S

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

  • Klady: slušný výkon, kvalita fotoaparátu
  • Zápory: citelně nižší rozlišení displeje než u konkurence (1136 x 640 pixelů)
  • Cena: 15 000 Kč

Nokia Lumia 930: atraktivní cena i design

Základem smartphonu Lumia 930 je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,2 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 32GB úložným prostorem. Ten není možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet.

Nokia Lumia 930

Displej má, podobně jako většina konkurenčních přístrojů, úhlopříčku rovných pět palců a rozlišení Full HD (1920x1080 obrazových bodů). Novinka disponuje 20megapixelovým fotoaparátem, který je vybaven technologií Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 930

Kromě typicky pestrých barevných kombinací má přístroj proti loňským modelům hranatější design s výrazným kovovým proužkem po celém svém obvodu. Ten by měl zajistit větší odolnost přístroje například při pádech.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: operační systém Windows Phone nenabízí zatím tolik aplikací jako konkurence
  • Cena: cca 14 500 Kč

HTC One: když dva fotoaparáty nestačí

Nová vlajková loď HTC One sází především na multimediální výbavu. Kromě kvalitních stereofonních reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně.

HTC One (M8)Video: HTC

Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky. V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Základem smartphonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,3 GHz (na vybraných zahraničních trzích bude k dispozici výkonnější verze s taktem 2,5 GHz) a 2 GB operační paměti. Datové úložiště má v základu kapacitu 16 GB, prodávat se ale bude také 32GB varianta.

  • Klady: multimediální výbava
  • Zápory: kvůli kovové konstrukci je telefon nepatrně těžší
  • Cena: 17 000 Kč

Sony Xperia Z2: odolnost hraje prim

Společnost Sony sází u svých top modelů na vysokou odolnost. To je případ i novinky Xperia Z2. Novinka splňuje stejně jako předchůdce specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z2

Ponořený může být až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. Pod hladinou je dokonce s Xperií možné fotografovat i natáčet videa, a to až v rozlišení 4K. K tomu slouží především fotoaparát na zadní straně s rozlišením 20,7 MPx. Nechybí ani automatické ostření či přisvětlovací dioda.

Xperia Z2 má displej s úhlopříčkou 5,2 palce a rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Výbava novinky dále čítá čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974AB taktovaný na 2,3 GHz, 3 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Nechybí ani wi-fi či Bluetooth.

  • Klady: multimediální výbava
  • Zápory: velké rozměry nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 17 500 Kč

Zopo ZP980: útok čínské produkce

Společnost Zopo je na tuzemském trhu relativně nováčkem. Tento výrobce ale krásně ukazuje, jak silnou konkurencí může být čínská produkce pro zavedené výrobce. Model ZP980 se prodává za méně než osm tisíc korun, přesto nabízí výbavu, za kterou by se nemusely stydět ani ty nejlepší modely na trhu.

Foto: archív výrobce

Zopo ZP980

Srdcem tohoto přístroje je osmijádrový procesor taktovaný na 1,7 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť. Právě díky těmto součástkám je na přístroji možné hrát prakticky jakoukoliv hru a provozovat i ty výkonnostně nejnáročnější programy, jako jsou nejrůznější grafické editory apod.

Pětipalcový displej disponuje Full HD rozlišením, tedy 1920x1080 obrazových bodů. Pro uložení dat slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Fotoaparát má rozlišení 14,2 megapixelu.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: při využití plného výkonu se telefon velmi rychle vybije
  • Cena: 7500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám