Hlavní obsah

V Rusku po omezení Googlu a Applu vznikl RuStore. Je tam 100 aplikací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská internetová společnost VK ve středu spustila obchod s aplikacemi RuStore. Učinila tak poté, co přístup ke svým službám pro uživatele v Rusku v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu omezily firmy Apple či Google. VK, která provozuje sociální síť VKontaktě, přezdívanou ruský Facebook, podle agentury Reuters uvedla, že testovací verze obchodu bude od středy přístupná pro uživatele operačního systému Android.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprovoznění aplikace je nejnovější snahou představit ruské alternativy k západním internetový platformám. RuStore vznikl za podpory ruské technologické společnosti Yandex, ruské banky Sberbank, antivirové společnosti Kaspersky Lab, ale i ruského ministerstva pro digitální rozvoj.

Kreml usiluje o rychlý vývoj domácích technologických nástrojů, zatímco zvyšuje kontrolu nad internetovým prostorem. Po zahájení invaze na Ukrajinu omezil přístup k sociálním sítím Instagram, Facebook, Twitter a ke službě Google News (Zprávy Google).

Rusko je o krok blíž platební neschopnosti

Ekonomika

Podle VK je v obchodu zatím k dispozici přes 100 aplikací a další budou každým dnem přibývat.

„Jsem si jistý, že po RuStore bude poptávka jak mezi uživateli, tak vývojáři. Má všechny předpoklady, aby se stal největším ruským obchodem s aplikacemi,“ sdělil podle Reuters generální ředitel VK Vladimir Kirijenko.

Z Ruska odchází i Levi’s. Téměř po třiceti letech

Stalo se

„Vytvoření ruského obchodu s aplikacemi je zásadní úkol, který si žádaly tržní podmínky,“ řekl k uvedení platformy ministr pro digitální rozvoj Maxut Šadajev.

VK provozuje řadu služeb od sociálních sítí až po dovážku jídla a mezi firmami, které se snaží přijít s alternativami k západním platformám, má vedoucí pozici, podotkl Reuters. Po zahájení invaze na Ukrajinu čelilo Rusko odlivu IT specialistů. Udržet zaměstnance technologických firem v zemi se nyní snaží například příslibem daňových úlev či odkladu povinné vojenské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám