Hlavní obsah

Ukrajincům bude v Česku pomáhat virtuální asistent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost IBM a ukrajinské velvyslanectví v ČR vyvinuly virtuálního asistenta E-konzul, který bude v ukrajinském jazyce poskytovat informace Ukrajincům v České republice. Chatbot jim bude pomáhat s otázkami souvisejícími se zřízením přechodného pobytu, získáním dokladů totožnosti, víz či zaměstnání, cestováním nebo notářskými službami.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Uprchlíci ze Záporožného. (Ilustrační foto)

Článek

"Chatbot zjednoduší naši komunikaci s ukrajinskými občany, kteří potřebují konzulární pomoc v České republice," uvedl ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Občané se na ambasádu obracejí, třeba když potřebují vystavit nový pas nebo zaregistrovat novorozené dítě. E-konzul je k dispozici na síti Telegram a chystá se jeho spuštění na webových stránkách a facebookovém profilu ambasády.

IBM ČR jedná s ukrajinským velvyslanectvím o rozšíření služeb například na Slovensko, do Polska, Rumunska a Maďarska. "Po nezbytném přizpůsobení kontextu a specifické situaci v jednotlivých zemích by měl být chatbot schopen zodpovědět všechny relevantní otázky uprchlíků i ve výše uvedených zemích," uvedla firma. Vývojáři společnosti IBM Česká republika vytvořili chatbota na bázi IBM Watson, což je produkt pro vývoj konverzačních asistentů.

Nesedí 100 tisíc lidí. Stát o mnohých uprchlících nic neví

Domácí

„IBM Watson asistent využívá umělou inteligenci, aby firmám a institucím pomohl zabudovat konverzační rozhraní do aplikací, zařízení nebo kanálů, na které lidé spoléhají při získávání potřebných informací,“ uvedla generální ředitelka IBM ČR Zuzana Kocmaníková.

Česko vydalo od počátku války přes 266 000 speciálních víz lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu. Počet vydaných víz se v posledních dvou týdnech snižuje. Skutečný počet uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší. Už na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba 300 000. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých představují ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajincům slibují výhody, pak je okradou

Na asistenční centra, kam denně přicházejí tisíce Ukrajinců prchajících před válkou, se zaměřují podvodní „zprostředkovatelé“ a nabízejí jim za peníze služby,...

Slovenské firmy běžence chtějí. Ale drhne to

Před vypuknutím války na Ukrajině pracovalo na Slovensku 19 tisíc Ukrajinců, z toho 13 tisíc mužů. Část z nich odešla do války a uprchlíci je nemohou nahradit,...

Výběr článků

Načítám