Hlavní obsah

Slovenské firmy běžence chtějí. Ale drhne to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Před vypuknutím války na Ukrajině pracovalo na Slovensku 19 tisíc Ukrajinců, z toho 13 tisíc mužů. Část z nich odešla do války a uprchlíci je nemohou nahradit, protože přicházejí většinou ženy a děti.

Foto: Ivan Vilčík, Právo

Slovenská dobrovolnice utěšuje ukrajinskou uprchlici.

Článek

Ukrajinci pracovali na stavbách, na výrobních linkách a jako řidiči. O tato místa se ukrajinské ženy neucházejí a slovenské hospodářství tak dokáže z přílivu uprchlíků těžit jen částečně.

Ruska žijící v Praze: Diskriminaci jsem nezažila, ale dokázala bych ji pochopit

Válka na Ukrajině

Potíže vyvstávají kvůli jazykové bariéře i nedostatku míst ve školkách. Pokud Ukrajinky nemají kde umístit své děti, jejich vyhlídky na pracovní místa prudce klesají.

Nový faktor: strach

Viktorija pracovala před válkou v divadle jako personalistka. Se třemi dětmi našla útočiště v Nitře a poslala žádost do místní automobilky Jaguar. „Za největší překážku považuje neznalost jazyka a strach z nového,“ píše deník Sme. Zatím se učí slovenštinu.

Sousedé vyčítají Slovence, že ubytovala „nacisty“

Válka na Ukrajině

„Nevím, co mám dělat, kam jít, co je správné pro mě a pro mé děti,“ říká Viktorija. Fakultní nemocnice v Trnavě chce nabídnout pracovní místa zdravotnímu personálu z Ukrajiny. Zatím jen na stáž jako pomocný personál, než udělají zkoušku a stát jim uzná kvalifikaci. Matej Martovič, mluvčí nemocnice, připustil, že někteří na tyto podmínky nepřistoupili.

Odborníci upozorňují, že pokud nebudou slovenské úřady pružnější při vytváření podmínek pro začlenění běženců do trhu práce, uprchlíci odejdou do jiných zemí. Kristína Kovácsová z agentury reQUEST říká, že část firem se nové situaci přizpůsobila a nabízí místa vhodná také pro ženy bez znalosti slovenštiny.

Slovenský premiér líčil, proč nechce platit za plyn v rublech. TASS to překroutil

Evropa

„Ženy s dětmi však mají problém zařídit si to tak, aby mohly nastoupit v šest,“ uvedla. Ve školkách není dostatek místa pro všechny děti. „Je naivní se domnívat, že všechny ženy z Ukrajiny mohou ihned začít vydělávat,“ upozorňuje Zuzana Števulová z Ligy za lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám