Hlavní obsah

Milion dolarů nestačil. Apple zaplatí hackerům ještě více

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple lákala od poloviny roku hackery na milionovou odměnu v případě, že naleznou kritickou bezpečnostní chybu v jejích programech. Jak se ale nyní ukázalo, tato částka byla pravděpodobně málo motivující, proto se americký počítačový gigant rozhodl ji citelně navýšit.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Rozbitý iPhone (ilustrační foto)

Článek

Letos v září vypsal Apple odměnu milion dolarů (22,7 milionu korun) na kritické chyby, které budou odhaleny externími pracovníky – hackery. Jde o takové trhliny, které by jinak ohrožovaly klidně i stovky milionů uživatelů. To by totiž v konečném důsledku znamenalo pro podnik daleko větší problémy a výdaje než vyplacená milionová odměna.

Apple díky tomu bude schopný vydat záplaty ještě dříve, než chybu odhalí další počítačoví piráti a začnou ji masivně zneužívat a ohrožovat všechny uživatele.

Na počítače Čechů útočí nejčastěji tuzemští hackeři

Bezpečnost

Jak se ale nyní ukázalo, milionová odměna byla pravděpodobně málo motivující. A tak se ji rozhodl americký počítačový gigant ještě navýšit. Lidé tak mohou získat v případě nalezení chyby podle nových pravidel klidně až 1,5 milionu dolarů, což je v přepočtu již 34,1 milionu korun.

Apple slibuje takto vysoké odměny v případě těch nejkritičtějších chyb, které budou vystavovat velké množství uživatelů útokům. Částka pro jednotlivce je to obrovská. Na druhou stranu pro amerického počítačového giganta, jednu z nejúspěšnějších technologických firem vůbec, je prakticky zanedbatelná – minimalizace rizika možného útoku za to evidentně stojí.

Apple není v odměňování hackerů průkopníkem. Podobnou strategii již několik let razí například i společnosti Facebook a Microsoft.

Reklama

Výběr článků

Načítám