Hlavní obsah

Huawei spustí příští týden konkurenci Androidu

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na operačním systému Harmony OS, která je přímou konkurencí Androidu, jsou podle všeho hotové. Podle agentury Reuters se společnost Huawei chystá novou platformu spustit již příští týden ve středu. Doposud využívaly smartphony tohoto výrobce kvůli americkým sankcím osekanou verzi Androidu od Googlu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Harmony OS se má stát univerzálním operačním systémem, který najde uplatnění v celé řadě zařízení – poběží tedy také na noteboocích, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice. Výrobce jej nasadil například již u televizorů nabízených v Číně. Mobily jej nicméně dostanou až nyní.

Podnik navíc počítá s tím, že na základech Harmony OS bude moci stavět i nejrůznější zařízení pro internet věcí (Internet of Things, IoT). Pod zkratkou IoT se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Osekaný Android je hendikep

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Software a internetové služby jako budoucnost. Huawei kvůli sankcím mění strategii

Software

Ani to však nestačilo k tomu, aby poptávka po telefonech značky Huawei v zemích visegrádské čtyřky (V4) v posledním kvartálu loňského roku dramaticky neopadla, jak upozornila analytická společnost IDC.

Dodávky klesly o 52,8 %, konkrétně se tedy prodalo pouze 0,43 milionu smartphonů místo 0,92 milionu o rok dříve. Ve sledovaném období tak byl Huawei čtvrtým nejpopulárnějším výrobcem regionu – první místo patří Samsungu, druhé Xiaomi a třetí Applu.

Samsungu nicméně prodeje také klesaly, a to z 1,48 milionu na 1,05 milionu, což je meziroční propad o 29,1 %. Slavit naopak mohou společnosti Xiaomi a Apple, kterým IDC přisoudila růst. Xiaomi prodalo 1,01 milionu telefonů (meziroční nárůst o 9,9 %) a Apple 0,54 milionu, tedy o 12,4 % více než před rokem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám