Hlavní obsah

Čínské úřady nebudou smět používat zahraniční počítače a programy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína nařídila, že veškeré zahraniční počítačové vybavení a programy budou muset být do třech let odstraněny z úřadů a veřejných institucí, uvedl v pondělí list The Financial Times. Direktiva přestavuje velkou ránu pro americké firmy HP, Dell a Microsoft. Jde o odvetu za zákaz využití čínských zařízení pro sítě 5G. Podle listu bude muset být nahrazeno dvacet až třicet milionů zařízení.

Foto: Reuters

Sjezd Komunistické strany Číny

Článek

Výměna začne v roce 2020, kdy by se mělo nahradit 30 procent zařízení. V dalším roce se jich má vyměnit padesát procent a zbytek v roce 2022.

List Financial Times ale dodal, že výměna bude obtížná, protože mnoho čínských výrobků je navrženo pro systém Windows od Microsoftu. Čínské úřady sice využívají počítače značky Lenovo, která převzala výrobu do IBM, ale procesory a harddisky jsou od amerických firem. A totéž platí také o platformě Windows, za kterou stojí americký Microsoft.

Huawei žaluje amerického telekomunikačního regulátora

Mobil

Podle expertů s nařízením letos přišel Ústřední výbor Komunistické strany Číny. Listu to prozradili dva zaměstnanci společnosti pro kybernetickou bezpečnost.

Kauza Huawei a 5G sítě

Americká administrativa letos zakázala tamním společnostem obchodovat s firmou Huawei bez speciálního povolení. Nové mobily značky Huawei proto například nemohou používat plnohodnotný operační systém Android, počítače se zase musí obejít bez procesorů Intel a grafických karet Nvidia.

Omezení se logicky týká také prodeje výrobků Huawei a Honor na americkém trhu, především tedy síťových prvků pro provoz rychlých 5G sítí.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Editor čínských novin Global Times Chi Si-ťin nicméně již dříve uvedl, že rozhodnutí není pro Huawei osudné, protože se podnik na možný konflikt s USA připravoval dlouho: „Odříznutí firmy Huawei od technických služeb bude bodem obratu v čínském výzkumu a vývoji i použití domácích čipů.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám