Hlavní obsah

Aplikace eRouška rozesílá denně stovky upozornění na riziková setkání

Každý den rozešle aplikace eRouška svým uživatelům stovky upozornění na možná riziková setkání. Celkově jich od zářijového spuštění druhé verze bylo rozesláno již 205 484. Informovali o tom tvůrci aplikace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Jen během neděle bylo rozesláno 376 upozornění, o den dříve to bylo 353. O víkendu vzrostl i počet pozitivně testovaných, kteří prostřednictvím aplikace anonymně varovali ostatní uživatele. V sobotu jich přibylo 327, v neděli dokonce 436.

Celkově tak již aplikaci eRouška k varování ostatních využilo 46 188 lidí, doposud si aplikaci aktivovalo více než 1,5 milionu lidí.

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Software

Aplikace dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Aplikaci nicméně musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám