Hlavní obsah

Velká aktualizace Windows 10 způsobuje problémy. Počítače zamrzají

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na velké aktualizaci operačního systému Windows 10 pracovali programátoři Microsoftu několik dlouhých měsíců. Zcela vyladit balík nových funkcí a vylepšení se ale evidentně nepodařilo. První lidé totiž hlásí po jeho instalaci problémy.

Foto: mif, Novinky

Windows 10 (ilustrační foto)

Článek

S tzv. April updatem 2018 byly problémy ještě před jeho oficiálním vydáním. Kvůli tomu dokonce Microsoft premiéru téměř o měsíc odložil.

Ukázalo se totiž, že balík obsahuje kritickou bezpečnostní chybu. Tu mohli počítačoví piráti zneužít k napadení cizích počítačů. Detaily zranitelnosti však americký počítačový gigant neprozradil, aby nevystavil riziku uživatele, kteří si nainstalovali již testovací verzi aktualizace. Ta je totiž k dispozici od března a pochopitelně obsahovala také nebezpečnou trhlinu. [celá zpráva]

Systém se zasekne

Přestože se nakonec podařilo nebezpečnou trhlinu opravit a balík vydat ještě na konci dubna, zcela dokonalý rozhodně není. Ukázalo se totiž, že obsahuje další chyby. U nich sice uživatelům nehrozí napadení, ale i tak dokážou práci na PC velmi znepříjemnit.

Stroje s nejnovější verzí Windows 10 totiž mohou v některých případech „zamrzat“. Obrazovka se tedy zasekne a klidně i několik minut pak s PC není možné pracovat. Stává se to při používání internetového prohlížeče Chrome, ale například také při spuštění virtuální asistentky Cortany.

Microsoft však již zjednal nápravu a v noci na úterý 8. května vydal opravu této nepříjemné trhliny. Stalo se tak jen týden po oficiálním vydání April updatu 2018.

Spíše drobná vylepšení

April 2018 Update přináší spíše drobnější vylepšení, která ale dokážou uživateli ušetřit spoustu času a nervů – platí to například u omylem zavřených dokumentů, které díky časové ose otevřete, kdykoliv si budete přát.

Celkově jednotlivá dílčí vylepšení přispívají k lepší funkčnosti desítek a například i spolupráci napříč platformami, nejnovější verze Windows 10 totiž dokáže vcelku obstojně spolupracovat i s chytrými telefony a počítačovými tablety.

Velkou aktualizaci operačního systému Windows 10 je možné stahovat prostřednictvím služby Windows Update. Pokud balík vylepšení a nových funkcí nenabídne, mohou jej uživatelé stáhnout manuálně. Jak na to, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám