Hlavní obsah

Jarní aktualizace Windows 10 byla odložena kvůli velké chybě

Novinky, rim

Společnost Microsoft měla tento týden vydat velkou aktualizaci operačního systému Windows 10. Ale nakonec se tak nestalo. Zástupci amerického softwarového gigantu nyní prozradili, že balík vylepšení a nových funkcí byl odložen kvůli objevení velké chyby.

Foto: mif, Novinky

Windows 10 (ilustrační foto)

Článek

Trhlinu má obsahovat samotná velká aktualizace Spring Creators Update, tedy jarní aktualizace pro kreativce. Jak přesně se chyba projevuje a zda ji mohou zneužít, zástupci Microsoftu neprozradili. Je nicméně zřejmé, že právě zmiňovaná trhlina je důvodem, proč v úterý dlouho očekávaná aktualizace nevyšla.

Je více než pravděpodobné, že na vydání updatu si tak uživatelé desítek budou muset počkat až do druhého týdne v květnu. Společnost Microsoft totiž pravidelně vydává velké aktualizace vždy druhé úterý v měsíci. A i když bude chyba pravděpodobně opravena dříve, je velmi nepravděpodobné, že by toto zavedené pravidlo americký softwarový gigant porušil.

Stahovat velkou jarní aktualizaci již nyní je nicméně stále možné v rámci testovací verze, která je určená pro vývojáře, programátory a správce počítačových sítí. S ohledem na nalezenou trhlinu, kvůli které Microsoft odložil datum vydání finální verze, se to ale pochopitelně nedoporučuje.

Co přinesla podzimní aktualizace

Naposledy se uživatelé dočkali loni na podzim velké aktualizace, která přinesla řadu vylepšení. Takřka k nepoznání se změnila aplikace Fotky. Ta nyní slouží nejen k prohlížení a úpravám fotografií, ale je v ní možné zároveň stříhat videa. K dispozici jsou přitom 3D efekty, digitální písma, přechody apod. Například ve 3D je možné objekty rozpohybovat jako fotbalový míč, který brankáři proklouzne do sítě.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný antivirový program Windows Defender. Ten si nově dovede poradit i s vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Antivir by na ně měl nyní upozornit ještě dříve, než se tyto škodlivé kódy stihnou zabydlet v počítači.

Přibyla také podpora pro systémy smíšené reality. Ta kombinuje prvky rozšířené a virtuální reality. Speciální headset je vybaven 360° kamerami, které dovedou zachytit skutečné předměty a prostor, ve kterém se uživatel nachází, a následně je zakreslit do virtuálního světa. Uživatel je tak s pomocí smíšené reality schopen vnímat například stůl či židli, pouze tyto reálné objekty vidí vykreslené digitálně přímo v helmě.

Více se o aktualizaci Fall Creators Update dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám