Hlavní obsah

Microsoft vydal velkou aktualizaci Windows 10. Stahovat ji je možné zadarmo

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft tento týden oficiálně vydala velkou aktualizaci operačního systému Windows 10. Stalo se tak pouhých pár týdnů poté, co ve zkušební verzi balíku nových funkcí a vylepšení byla objevena kritická bezpečnostní chyba. Tzv. April update 2018 přináší několik nových funkcí a vylepšení. Stahovat jej je možné již tradičně zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Aktualizace přináší celou řadu nových funkcí. (Ilustrační foto)

Článek

Finální verzi April updatu 2018 mohou uživatelé stahovat zatím pouze ze serverů Microsoftu, a to především prostřednictvím programu Windows Insider. Ten využívají především technologičtí nadšenci a softwaroví vývojáři k otestování nových funkcí ještě před jejich oficiálním vydáním, nicméně právě v tomto kanálu je již k dispozici finální verze balíku.

V rámci automatických aktualizací ve službě Windows Update se totiž celý balík vylepšení objeví nejdříve až zkraje příštího týdne. Podobně důležité aktualizace totiž americký softwarový gigant vydává prakticky vždy druhé úterý v měsíci, což připadá právě na nadcházející týden.

Nutný je registrovaný účet u Microsoftu

Pro účast v programu Windows Insider musí mít uživatel pouze registrovaný účet u společnosti Microsoft. Pak už jen stačí přísun raných aktualizací povolit přímo v desítkách, konkrétně v Nastavení – Aktualizace a zabezpečení – Program Windows Insider. Zde je pak možnost vybrat položku Posílat mi jen aktualizace v rané fázi. Po restartu se pak již vyhledají nejnovější aktualizace.

Je však nutné zdůraznit, že prostřednictvím programu Insider Preview Microsoft distribuuje také aktualizace, které mohou obsahovat chyby. Tak se to koneckonců stalo právě v případě April updatu 2018, který byl o měsíc odložen z důvodu objevení kritické bezpečnostní chyby. Původně měl totiž vyjít už na začátku dubna.

Tu mohli počítačoví piráti zneužít k napadení cizích počítačů. Detaily zranitelnosti však americký počítačový gigant neprozradil.

Program Windows Insider jde i vypnout

Nejnovější verze April updatu 2018, která je distribuovaná přes program Insider Preview, již zmiňovanou trhlinu neobsahuje, a tak se uživatelé nemusí vůbec ničeho obávat. Vhodné je však po dokončení instalace program Insider Preview opustit, právě kvůli riziku chybovosti aktualizací.

To je možné ve stejném okně, ve kterém se updaty povolovaly. Stačí pouze vybrat volbu zastavit přijímání buildů Insider Preview. Po restartu už budou aktualizace řádně přijímány přes Windows Update tak, jak jsou uživatelé zvyklí.

Přehled vylepšení, která April update 2018 přináší, přinesou Novinky.cz v samostatném článku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám