Hlavní obsah

Bezplatný upgrade oficiálně skončil. Windows 10 je přesto možné získat stále zdarma

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft oficiálně ukončila možnost bezplatného přechodu ze starších verzí Windows na nejnovější desítky v polovině loňského roku. I přesto lze ale tento systém získat a nezaplatit ani korunu. Jak na to?

Foto: repro Microsoft

Nabídka bezplatného upgradu na stránkách Microsoftu.

Článek

Na to, že je možné získat desítky zadarmo i po oficiálním skončení upgradu, upozorňovaly Novinky.cz již v minulém roce. [celá zpráva]

Tehdy však nebylo ještě jasné, zda americký počítačový gigant tuto „kličku“ nakonec neodstřihne také. Nyní je již téměř zřejmé, že to zástupci společnosti Microsoft nemají v plánu. I po více než půl roce je totiž stejnou fintu možné využít stále.

Pro uživatele asistenčních technologií

Windows 10 je možné získat bez zaplacení jediné koruny díky výjimce, kterou společnost nabízí jedincům využívajícím asistenční technologie. Řeč je tedy pochopitelně o softwarových nástrojích, které mají usnadnit přístup ve Windows. Takovými nástroji jsou například Lupa, Klávesnice na obrazovce, program Předčítání apod.

Nabídka tak vcelku logicky cílí na uživatele, kteří mají nějaké omezení či postižení. V takovém případě stačí o aktualizaci požádat na stránkách Microsoftu.

Jak Novinky.cz informovaly již dříve, zástupci amerického softwarového gigantu nijak oprávněnost žádosti neověřují. A v podstatě ani ověřovat nemohou. Po odeslání žádosti – stisku tlačítka Upgradovat na webových stránkách Microsoftu – se tak automaticky stáhne průvodce instalací Windows 10.

Americký softwarový gigant tak poskytuje možnost bezplatného upgradu prakticky všem uživatelům, kteří o to projeví zájem. A nutno podotknout, že patrně vědomě.

Sluší se nicméně připomenout, že využít nabídky mohou pouze uživatelé, kteří již starší licenci Windows vlastní. Konkrétně je nutné mít nainstalované sedmičky nebo osmičky, z nich je poté bezplatný přechod možný.

Další vylepšení se chystají

Desítky přinesly celou řadu vylepšení, zejména v jádru systému, například v oblasti správy paměti. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Celá řada dalších vylepšení se navíc ještě chystá. V dubnu by totiž měla vyjít velká aktualizace, díky které se desítky naučí nové kousky. [celá zpráva]

Americký softwarový gigant se s novou aktualizací zaměří především na dovednosti operačního systému Windows 10 v oblasti 3D technologií. Například malování bude přepracováno tak, aby v něm bylo možné snadno vytvářet trojrozměrné objekty. Kreativních nástrojů ale bude samozřejmě k dispozici daleko více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám