Hlavní obsah

Windows 10 se dají získat stále zadarmo. Stačí požádat

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft minulý týden oficiálně ukončila nabídku bezplatného přechodu na operační systém Windows 10. Lidé, kteří během uplynulého roku aktualizaci nezvládli provést, však smutnit nemusí. O desítky je totiž možné požádat i nyní, stačí vědět, jak na to.

Foto: repro Microsoft

Nabídka bezplatného upgradu na stránkách Microsoftu.

Článek

Americký softwarový gigant nabízel upgrade na Windows 10 přesně jeden rok. I když se to může zdát jako dlouhá doba, najde se spousta lidí, kteří aktualizaci tak dlouho odkládali, až jim obrazně řečeno ujel vlak.

Server How to Geek však zveřejnil návod, jak se dají desítky získat i nyní. Vedení Microsoftu totiž udělalo výjimku a upgrade i po konci července nabízí uživatelům využívajícím asistenční technologie.

V hlavní roli asistenční nástroje

Řeč je tedy pochopitelně o softwarových nástrojích, které mají usnadnit přístup ve Windows. Takovými nástroji jsou například Lupa, Klávesnice na obrazovce, program Předčítání apod.

Jak je z řádků výše patrné, americký softwarový gigant tedy s touto nabídkou cílí především na jedince s nějakým omezením či tělesným postižením. Tito jedinci mohou jednoduše o upgrade požádat přímo na stránkách Microsoftu.

Server How To Geek nicméně upozornil na to, že zástupci softwarového gigantu oprávněnost žádosti nijak neověřují. A v podstatě ani ověřovat nemohou. Po odeslání žádosti – stisku tlačítka Upgradovat na webových stránkách Microsoftu – se tak automaticky stáhne průvodce instalací Windows 10.

Samotný upgrade ze sedmiček a osmiček pak probíhá již úplně stejně, jako tomu bylo prakticky celých minulých 12 měsíců.

Zda je nabídka tohoto upgradu, který se váže na používání asistenčních nástrojů, nějak časově omezena, zatím není jasné.

Další vylepšení se chystají

Desítky přinesly celou řadu vylepšení, zejména v jádru systému, například v oblasti správy paměti. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Celé řady dalších vylepšení by se navíc desítky měly dočkat v tomto týdnu. Microsoft totiž v úterý vydá dlouho očekávanou velkou aktualizaci. Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace). V podstatě jde o obdobu Service Packu, na který byli zvyklí majitelé starších Windows.

Hlavním úkolem velké aktualizace je sblížit jednotlivé platformy, na kterých desítky fungují. Jinými slovy, aby operační systém Windows 10 fungoval na tabletech a chytrých telefonech co nejvíce stejně jako na klasických počítačích a noteboocích. Tvůrci přitom nezapomínají ani na televizní konzoli Xbox One. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám