Hlavní obsah

Zájem o mobily od Huawei klesá. Poptávka v srdci Evropy výrazně opadla

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští měsíc to budou již dva roky od doby, co společnost Huawei čelí americkým sankcím. Kvůli tomu jsou přístroje tohoto výrobce nabízeny s osekanou verzí Androidu. A to evidentně nesvědčí prodejům, které se v zemích Visegrádské skupiny (V4) – tedy v srdci Evropy – dramaticky propadly. Vyplývá to z údajů analytické společnosti IDC.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro+

Článek

Hned na úvod se sluší nicméně dodat, že ve sledovaném období klesal prakticky celý mobilní trh. Dodávky smartphonů v posledním kvartálu loňského roku klesaly napříč zeměmi V4 o 11 %. Celkově tak bylo na pulty obchodů dodáno 3,91 milionu smartphonů, což představuje meziroční pokles o 11 %.

„Trh chytrých mobilních telefonů v zemích V4 se vloni vyvíjel podobně jako v západní Evropě. Oba regiony prošly poklesem odbytu, čímž se odlišily od zbytku východní Evropy, kterou krize nezasáhla tak silně,” prohlásil Zdeněk Kroužel ze společnosti IDC s tím, že nejvýraznější pokles prodejů zaznamenalo Maďarsko.

Terčem amerických sankcí budeme ještě dlouho, očekává Huawei

Mobil

U společnosti Huawei je nicméně propad ze všech výrobců nejmarkantnější. Dodávky klesly o 52,8 %, konkrétně se tedy prodalo pouze 0,43 milionu smartphonů místo 0,92 milionu o rok dříve. Ve sledovaném období tak byl Huawei čtvrtým nejpopulárnějším výrobcem regionu – první místo patří Samsungu, druhé Xiaomi a třetí Applu.

Samsungu nicméně prodeje také klesaly, a to z 1,48 milionu na 1,05 milionu, což je meziroční propad o 29,1 %. Slavit naopak mohou společnosti Xiaomi a Apple, kterým IDC přisoudila růst. Xiaomi prodalo 1,01 milionu telefonů (meziroční nárůst o 9,9 %) a Apple 0,54 milionu, tedy o 12,4 % více než před rokem.

Koronavirus poznamenal celý trh

Celý světový trh poznamenala pandemie koronaviru. „Mnoho z těch, kteří potřebovali nový chytrý mobilní telefon, bylo nuceno zohlednit situaci a šetřit. Nakonec si pořídili levnější model, než po jakém by sáhli v případě standardní situace,” doplnil Kroužel.

Huawei měl nicméně ještě hendikep navíc v podobě amerických sankcí. Kvůli nim jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Reklama

Výběr článků

Načítám