Hlavní obsah

Vodafone jako jeden z prvních operátorů pokryl pražské metro 5G signálem

Novinky, Miloslav Fišer

Vodafone je prvním českým operátorem, který nabídne od čtvrtka zákazníkům v pražském metru rychlé 5G připojení. To přitom není samozřejmostí ani v zahraničí, nejmladší tuzemský operátor pokrývá metro jako jeden z prvních v celé Evropě.

Foto: mif, Novinky

Mobilní telefony se SIM od Vodafonu mohou v metru již přijímat 5G internet.

Článek

Zatímco ostatní operátoři vyčkávají na chystanou aukci kmitočtů, aby mohli 5G připojení lidem nabídnout, Vodafone již síť nové generace lidem zprostředkoval. A to díky tomu, že využívá speciální technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS), která na frekvenci 1800 MHz dovede zajistit dynamické sdílení frekvencí mezi 4G a 5G sítí podle aktuálních potřeb.

V praxi to znamená, že celá nabízená šířka pásma bude rozdělena podle toho, kolik uživatelů se k danému vysílači připojí. Pro využívání 5G sítí musí mít lidé samozřejmě telefon, který je s tímto standardem kompatibilní.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

„V tuto chvíli má 5G Vodafone pokrytý celý úsek Dejvická až Muzeum na trase linky A, dále jde o stanice na trase metra B v úseku Smíchovské nádraží až Českomoravská – kromě stanic Národní třída a Náměstí Republiky. V následujících dnech začnou přibývat první stanice linky C, ještě v říjnu to budou zastávky Chodov a Háje,“ řekl Novinkám mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Postupně chce nejmladší český operátor 5G internetem pokrýt všechny stanice a tunely metra, stát by se tak mělo během příštího či přespříštího roku.

Nová generace internetu v pěti městech

Metro přitom není jediným místem, kde mohou lidé 5G internet od Vodafonu využívat. „To, že metro dostává 5G pokrytí právě 1. října, není náhoda. Operátor Vodafone totiž 1. října spustil 5G sítě pro zákazníky v České republice. Od začátku října je signál 5G dostupný hned v pěti městech,“ konstatoval Luštinec.

„Jako první se nová síť dostává do Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku, tedy ke třem vítězům soutěže 5G pro 5 měst, kterou loni vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj. Navíc Vodafone přidává i nejobydlenější oblasti České republiky – Prahu a Brno,“ uzavřel mluvčí Vodafonu.

5G internet od O2

5G internet nabízí ve vybraných lokalitách již od července také O2. Hlavní výhoda 5G spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Konkrétně O2 nabízí zatím jako jediný tuzemský operátor rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s.

O2 spouští v Praze a Kolíně 5G síťVideo: Novinky

To je mimochodem vyšší hodnota, než jakou nabízí i drtivá většina pevných internetových přípojek v tuzemských domácnostech. I proto nebude síť sloužit pouze pro připojení mobilů, ale využití nalezne také v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku.

Lidé mohou 5G internet od O2 využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Praze

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Kolíně

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám