Hlavní obsah

USA umožní firmám spolupráci s Huawei, ale jen na stanovování norem

Washington

Spojené státy umožní americkým podnikům spolupracovat s čínskou firmou Huawei Technologies, avšak pouze na stanovování norem pro mobilní sítě páté generace (5G) a další technologie. Informovalo o tom podle serveru CNBC americké ministerstvo obchodu. Spolupráce na chytrých telefonech a další elektronice se zatím neobnovila.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Některé americké technologické podniky pozastavily spolupráci s Huawei na přípravě norem poté, co ministerstvo loni v květnu čínskou firmu umístilo na černou listinu. Tento krok mezi americkými podniky vyvolal nejistotu ohledně toho, jaké technologie a informace mohou s Huawei sdílet.

Spojené státy se tak dostaly do nevýhodné pozice při stanovování norem, které mají zajistit, aby zařízení různých podniků byla navzájem kompatibilní. Některé americké podniky omezily svou účast na jednáních o normách, čímž získala firma Huawei větší slovo, napsala agentura Reuters.

Huawei a 5G sítě v Británii? Chce to prověřit, zní z NATO

Internet a PC

Stanovování norem je přitom pro podniky v telekomunikačním průmyslu velmi důležité. Pokud se firmám podaří zajistit, aby jejich patentované technologie hrály v normách nezbytnou roli, může to pro ně znamenat rozsáhlé dodatečné příjmy.

Americké ministerstvo obchodu upozornilo, že zapojení USA do tvorby norem „ovlivňuje budoucnost 5G, samořízených vozidel, umělé inteligence a dalších špičkových technologií”. „Spojené státy se nevzdají vedoucí pozice v globálních inovacích,” uvedl ministr obchodu Wilbur Ross.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To však čínský podnik dlouhodobě odmítá.

Kvůli tomuto sporu dala řada technologických gigantů od společnosti Huawei ruce pryč. Spolupráci ukončily nebo alespoň pozastavily společnosti ARM, Google, Microsoft, Broadcom, Qualcomm, Xilinx, Intel či Nvidia. Z nabídky vyřadili přístroje společnosti Huawei – a pochopitelně také Honor – i někteří britští a japonští operátoři.

Služby Huawei stát omezuje jen zčásti

Ekonomika

Huawei a 5G sítě

Huawei založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestaňte omezovat Huawei, vyzvala Čína USA

Čínské ministerstvo zahraničních věcí během víkendu vyzvalo Spojené státy, aby přestaly s „nerozumným omezováním” Huawei a dalších čínských firem. Čínská vláda...

Výběr článků

Načítám