Hlavní obsah

Další rána pro Huawei, USA chtějí čínský podnik odstřihnout od dodávek čipů

Washington/Peking

Spojené státy zavádějí sérii opatření, která mají odstřihnout čínskou firmu Huawei Technologies od globálních dodavatelů čipů. Oznámila to vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Krok by podle agentury Reuters mohl ještě více zhoršit vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. Washington považuje tuto telekomunikační firmu za hrozbu pro národní bezpečnost, což Huawei odmítá. Čína je připravena umístit v odvetě americké firmy na svůj seznam nespolehlivých, napsal vládní list Global Times.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Toto oznámení blokuje úsilí společnosti Huawei o obcházení vývozních kontrol," uvedlo ve svém prohlášení americké ministerstvo obchodu. Dodalo, že se zaměřilo na nákupy těch polovodičů ze strany Huawei, které vznikají přímo díky americkému know-how.

Huawei potřebuje polovodiče pro své chytré telefony a telekomunikační zařízení. Změna pravidel je ranou nejen pro tohoto největšího světového výrobce telekomunikačních zařízení a druhého největšího výrobce smartphonů na světě, ale i pro tchajwanského výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing, který je největším dodavatelem čipů pro Huawei.

Software i technologie

Huawei nadále používá americký software a technologii pro navrhování polovodičů, zdůvodnil svůj krok americký úřad. Firma to činí i přesto, že byla loni v květnu v USA zařazena na ekonomickou černou listinu.

Podle nových pravidel budou muset zahraniční společnosti, které používají americká zařízení pro výrobu čipů, muset v USA požádat o licenci dřív, než čipy dodají firmě Huawei nebo jí blízké firmě HiSilicon.

Jak obejít sankce? Huawei má mobil s plnohodnotným Androidem

Mobil

Společnost Huawei už dříve varovala, že čínská vláda v případě, že nařízení vstoupí v platnost, přijde s odvetnými opatřeními. Na dnešní zprávu o nových opatřeních proti Huawei už zareagovaly poklesem futures na americké akcie.

Čínský státní list Global Times dnes uvedl, že Peking je v rámci odvetných opatření připraven zařadit na seznam nespolehlivých americké firmy. Vyšetřování a sankce ze strany Číny by pak hrozily společnostem, jako je Apple, Cisco Systems nebo Qualcomm. V úvahu podle Global Times přichází i pozastavení nákupů letadel amerického výrobce Boeing.

Sankce od loňského května

Washington čínskou firmu obviňuje, že může čínským úřadům pomáhat se špehováním lidí. Sankce byly uvaleny na Huawei už loni v květnu. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká například i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei, které byly na trh uvedeny po květnu, musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

V osekané verzi Androidu celá řada důležitých programů chybí úplně – například Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei je nahrazuje vlastními alternativami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám