Hlavní obsah

Jak obejít sankce? Huawei má mobil s plnohodnotným Androidem

Novinky, mif

Posledních 12 měsíců se společnost Huawei musí u svých nových chytrých telefonů obejít bez plnohodnotné verze operačního systému Android. Je to dáno sankcemi vůči tomuto podniku ze strany USA. Čínský výrobce však nyní dokázal sankce obejít a telefon s plnohodnotnou platformou od Googlu představil, byť to má samozřejmě háček.

Foto: archív výrobce

Huawei Y8s

Článek

Novinka se jmenuje Huawei Y8s. Přestože její výbava není s ohledem na zařazení do střední třídy vůbec špatná, největší pozornost budí použitý operační systém.

Už od loňského května si totiž telefony čínského výrobce musí vystačit pouze s osekanou verzí Androidu. Na přístrojích tak nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei místo toho všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Nelekne se žádné situace aneb Co umí nejlepší fotomobil na světě v praxi

Testy

V případě novinky to však neplatí, model Huawei Y8s má totiž neosekanou verzi Androidu. Jak toho výrobce docílil? Použil u něj starší součástky, které byly na trhu ještě před uvalením sankcí. V podstatě tak do moderního těla vložil starší hardware, který však není svázán restrikcemi ze strany USA.

Konkrétně může plnohodnotný Android, byť pouze v předposlední verzi s pořadovým číslem devět, telefon využívat díky tomu, že je vybaven čipsetem Kirin 710. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti, úložiště pak může dosahovat kapacit 64 nebo 128 GB. Samozřejmostí je i slot pro paměťové karty.

Foto: archív výrobce

Huawei Y8s

Displej nabízí úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení Full HD+. Na čelní i zadní straně pak nalezneme vždy po dvou fotoaparátech, hlavní senzory totiž vždy doprovází speciální snímač pro měření hloubky ostrosti. Vzadu je 48megapixelový fotoaparát, vepředu pak osmimegapixelový.

Kdy se Huawei Y8s bude prodávat na dalších trzích, například i v České republice, není zatím jasné.

Huawei chce uspět s prémiovými mobily. Do prodeje jdou s hendikepem

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám