Hlavní obsah

Slabá poptávka po iPhonech drtí Japan Display. Ve ztrátě je už deset čtvrtletí

– Tokio

Výrobce displejů z tekutých krystalů (LCD) pro chytré telefony Japan Display, který patří mezi dodavatele americké společnosti Apple, je už deset čtvrtletí po sobě ve ztrátě. Přispěla k tomu slabá poptávka po přístrojích iPhone, neboť Apple má na celkových příjmech firmy více než poloviční podíl. Čistá hodnota aktiv je navíc už záporná, což může znamenat existenční riziko.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

 
Článek

Čistá ztráta za první fiskální čtvrtletí činila 83,27 miliardy jenů (18,2 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 1,77 miliardy ve stejném období loni, uvedla dnes firma.

K výraznému prohloubení ztráty v období duben až červen přispěl také odpis 51,4 miliardy jenů v závodě na LCD. Čistá hodnota firmy je už negativní, tedy hodnota pasiv převyšuje hodnotu aktiv. Podle pravidel tokijské akciové burzy by v případě, že by čistá hodnota firmy byla dva roky po sobě negativní, musela by akcie firmy být vyřazeny z obchodování, upozornila agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

Miliardová finanční injekce

Japan Display se dohodla s konsorciem vedeným čínskou investiční firmou Harvest Group na finanční pomoci v objemu 80 miliard jenů, která zahrnuje také investici od Applu a hongkongského investora Oasis Management. Akcionáři by měli o pomoci hlasovat na valné hromadě 27. září, dokončena by pak měla být nejpozději do srpna příštího roku. Čínská skupina získá výměnou za finanční injekci v Japan Display podíl 49,8 procenta. Bude tak největším akcionářem firmy, v této pozici nahradí fond INCJ, který podporuje japonská vláda.

Není však jisté, zda společnost Japan Display bude schopna dokončit dohodu ve stanoveném termínu. Investice totiž závisí na určitých podmínkách, například žádné zásahy čínských úřadů a žádné velké škrty objednávek od Applu. Podle analytiků možná Apple příští rok LCD displeje opustí a upřednostní tenčí, flexibilnější displeje OLED, které využívají technologii organických elektroluminiscenčních diod. To by pro Japan Display byla další rána.

Společnost Japan Display vznikla v roce 2012 sloučením výroby obrazovek firem Sony, Hitachi a Toshiba za podpory státního fondu INCJ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám